selamün aleyküm hocam hanefi fıkhında avuç içi ayası kadar idrar namza zarar vermiyor şafii mezhebinde de aynı mıdır sitenizde bulamadım gerçekten hakkınızı helal edin çok soru soruyorum farkındayım affedin hocam. Gökhan Esmaoğlu - Facebook

*******

Ve aleyküm selam.

Evet, Hanefi mezhebine göre elbiseye veya bedene bulaşan idrar el ayası kadar bir alandan az bir yere yayılmışsa bu namaza mâni değildir. El ayasından fazla bir alana yayılan idrar namaza mânidir. Katı pislikten de üç gramdan fazlası elbise veya bedende bulunursa namaza mânidir. Binaenaleyh namaz kılabilmek için anlatılan miktardaki pisliklerden temizlenmek farzdır. Bu miktarlardan aşağı olan pislikler, namazın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak yine de bu miktar pisliğin, eğer mümkünse temizlenip yokedilmesi sünnettir. İhtiyat ve takvâ bunu gerektirir, efdâl olan budur.

***

Şâfiî mezhebinde bu hükümler aynı değildir. Onlarda az bir necaset namaza mânidir.  Fakat taharetten sonra kalan necaset ma‘fuvdur / affedilmiştir. Keza istincadan arta kalan yaşlık temizdir, namaza mâni değildir.

Son bir hatırlatma:

Bunlar dinde zaruri temel bilgilerdir. Madem Şâfiîsin, mutlaka mezhebinle ilgili bir ilmihal kitabı al, bu ve emsâli meseleleri oradan bak ve öğren. Biliyorsun, sana bu hususu daha önce de hatırlattık. Kaldı ki hatırlatmanın bile zait olduğunu düşünüyorum. Çünkü bunları halledemeyecek denli düşük ilmî seviyede birileri değilsin. Avam kategorisinde sayılmazsın. O bakımdan sana, Cezîrî’nin (rh.) Mezâhibü’l-Erbaa’sını (metin veya terceme) da tavsiye ederim. Orada Dört Hak Mezheb’in hükümlerini birarada bulursun.

Umarım bu son olur. Olmazsa da biz sonlandırmak mecburiyetinde kalırız, haberin olsun. Zira bu ve benzeri soruların bana, samimi ve ihtiyaçtan değil de, sanki muhatabı meşgul etmeye mâtuf zorlama sorular gibi geliyor…

Bilmem anlatabildim mi?

Go to top