Selamun aleykum hocam

Âişe r.anha’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

Her kim Receb ayında sabah namazından sonra bir kere Yâsîn sûresini okursa, Allah Teâla o kişinin elli senelik günahını bağışlar ve kabir azabını ondan def‘eder.” [Mu­ham­med ib­n Ha­tî­rud­dîn, el-Ce­vâ­hi­ru­’l-Hams, s. 55]

Boyle bir Hadisi Serif gordum lakin ne belirtilen zatin ismini ne de belirtilen kitabi daha once duymadim. Sahih midir? Abdülhamid Karaman - Messenger

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Hz. Âişe (r.anha) validemizden rivayet edilen söz konusu hadis-i şerife, belli kaynaklarda (Kütüb-i Sitte, Kütüb-i Tis’a) rastlayamadık. Bilmiyorum, belki vardır da, biz görememiş olabiliriz.

Ancak, orada ismi geçen zât Mu­ham­med ib­n Ha­tî­rud­dîn (k.s.) haz­ret­le­ri­ ve kitabı el-Ce­vâ­hi­ru­’l-Hams, fezâl-i a‘mâl mevzuunda mûtemet bir kaynaktır. Sadece Receb ayı ile ilgili değil, diğer aylar meselâ Şâban-ı şerif ve Şehr-i Ramazan hakkında ve sair sûreler ile Esmâ-i Hüsnâ’nın esrârı ve müessir dualarla alakalı da nakilleri vardır. Binaenaleyh hadis-i şerifin sıhhatine dair bir tereddüdümüz olamaz. Zayıftır, mevzudur diyenlere itibar etmeyiniz. Kaldı ki mâlumunuz; fezâil-i a‘mâl mevzuunda zayıf hadislerle de amel etmek caizdir. Zira mesele, hüküm istinbâtı değildir.

Adı geçen kitap; Fatih’te Millet Kütüphanesi, Kısım: Reşid Efendi, Kayıt no: 506, varak: 19’da mevcuttur. İlgilenenler görebilir, faydalanabilir.

Millet Kütüphanesi, yukarıda da belirttiğimiz üzere, İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan, 1916 yılında tesis olunmuş bir kütüphanedir.

Feyzullah Efendi Medresesi'nde yer alan kütüphane, 1916 yılında, Ali Emîrî Efendi’nin 16.000'i aşkın nâdir, hatta ender eserden oluşan özel kitap koleksiyonunu bağışlaması ile kuruldu. Medreseye ait koleksiyon ve toplanan diğer kitaplarla zenginleşen kütüphanede, günümüzde 8.000'i el yazması, 20.000'i Eskimez yazı ile / Osmanlıca harflerle yazılmış-basılmış yaklaşık 30.000 kitap bulunmaktadır.

Go to top