Halis hocam mazeretimiz olsa teravihi yatsıdan önce kılabilirmiyiz Adil Müslim – Facebook

*******

Selamün aleyküm kardeşim;

Yatsının farzı kılınmadan terâvih namazı kılınmaz. Bu bakımdan yatsı namazının farzını kıldıktan sonra imama uyup terâvih namazının kılınması gerekir.

Terâvih namazı, mâlumunuz Ramazan ayına mahsustur. 

Vakti; tercih edilen görüşe göre, yatsı namazından sonra başlar, sabah namazı vaktine kadar devam eder.

Vitir namazı terâvih namazından sonra kılınır. Maamafih terâvih namazından önce kılınmasında da herhangi bir mahzur yoktur.

Ancak terâvih namazı yatsı namazından önce kılınmaz. Kılındığı takdirde, iâdesi gerekir.

Bu namazın gece yarısından veya gecenin üçte birinden sonraya tehir edilmesi müstehaptır.

En sağlam görüşe göre, terâvihte cemaat olmak sünnet-i kifâyedir. Yani bir mescitte hiç kimse terâvihi cemaatle kılmazsa, hepsi günahkâr olur.

Yatsı namazında cemaatı terk etmiş olan kimse, terâvih ve vitir namazlarında imama uyabilir. Mesela bir kimse, imam yatsı namazını kıldırıp terâvihe başlamış olduğu sırada mescide gelse, önce yatsı namazını kendi başına kılar, sonra terâvih için imama uyar. Noksan kalan rek’atları da sonra kendi başına tamamlar.

Ve yine terâvih namazını imam ile kılmayan kimse, vitir namazını imam ile kılabilir. Sahih olan görüş budur. Fakat hem imam, hem de cemaat, yatsı namazını cemaatla kılmamış olursa, yalnız terâvih namazını cemaatla kılamazlar. Çünkü terâvihin cemaatı, farzın cemaatına bağlıdır. Terâvihin müstakil olarak cemaatla kılınması nâfileler hakkındaki dinî-fıkhî esaslara uygun düşmez.

Go to top