Selamun aleyküm hocam. Cerrahi tarikatı ehli sünnet midir? Emre Karkar - Gmail

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Aslında sorunuz çok gereksiz ve de faydasız, hatta fitneyi mucip olabilecek tarzda münasebetsiz bir soru. Kâmil mü’min, şurlu ve idrâkli / ince anlayış ve kavrayış sahibi olması lazım. Madem çok merak ediyorsun, oku-araştır, çevrendeki ilgili ve bilgili insanlardan sor, soruştur, öğren. Söylediğin her şey hak ve hakikat olsa bile, her hakikati her zeminde söylemen doğru olmasa gerek. Öyle değil mi? Unutmamamız gerekir; internetin, hatta bu sitenin de bir formatı var. Uluorta her şey yazılıp çizilmez.

Ancak madem sormuşsun, biz de soruyu buraya aktardık, o halde en münasip ve en faydalı olabilecek tarzda cevaplamaya çalışalım.

Cerrahîlik / Cerrahîyye: Filasıl Sünnî bir İslâm tarikatıdır, Halvetîyye'nin kolu olan Ramazânîyye'nin alt şubesidir. Cerrahîlik, adını, kurucusu olan Nureddîn Muhammed ibn Abdullah er-Rûmî el-İstanbulî el-Cerrahî'den alır. 17. yüzyılın sonlarında kurulmuş olan Cerrâhî tarikatı, eski İstanbul'un yaygın tarikatlarından biriydi.

Maamafih her şeyde olduğu gibi bir meşrebin de asıl itibariyle sahih olması elbette ki temel şart, ama yeterli şart değil. Zira nice yollar-meşrebler başlangıçta sağlam bir temele istinad etmesine rağmen, sonradan faklı mecralarda cereyan etmişlerdir. Binaenaleyh bu ve benzeri müesseseleri değerlendirirken, dünüyle birlikte bugününü gözden kaçırmamak lazım!..

Mevzu ile direkt veya endirekt ilgili linkleri veriyorum. Lütfen dikkatlice okuyunuz. Vesselâm… 

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1065-dini-soru.html

http://www.halisece.com/tasavvuf/1482-melamilik-nedir.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2096-her-cali-dibinde-bir-mursid.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2188-evliya-kutub-ve-gayb-bilgileri.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2405-silsile-i-saadat.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3041-mevlana-celaleddin-i-rumi.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3045-arayis-sikinti-ve-musibetler-bazi-tavsiyeler.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3171-abdulkadir-geylani-k-s-ve-tasavvufta-tasarruf.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3177-siddikiyye-tayfuriyye-haceganiyye-naksibendiyye-muceddidiyye-ve-kadirilik.html

Go to top