Selamün aleyküm sayın hocam.Benim öğrenmek istediğim Altın özellikle erkeklere neden haram kılınmıştır? Bunun dinen ve bilimsel açıklaması mevcut mu? Bazı yerlerde Gümüşün faydaları çok zikrediliyor gümüşün özellikle antibiyotik etkisi ve sadece cevizde iyon olarak var olması mucizevi?Aynı şey için Altın tozu içinde bahsediliyor özellikle Beyin için faydalı olduğu yönünde bilgiler doğrumu?Bu yazdıklarım Bilimsel gerekceler ile böyle ama Özellikle bazı İslami ilim bilginleri İbni sina ve Erzurumlu İbrahim Hakkı bursevi gibi büyük zaatlarda yer yer metallerden ve bazı taşların faidelerinden bahsediyor..Saygılarımla Kubilay- Site

*******

Ve aleyküm selam “sayın” Kubilay;

Hemen her Müslümanın bildiği gibi, Rasûlullah (s.a.v.) Efendimiz altın kap, altın eşya kullanmayı ve erkeklerin altın yüzük takmasını, ipek giyinmesini yasaklamıştır.

Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de, “Rasûl size her ne emir verirse tutun, nehy ettiğinden de sakının. Ve Allah’tan korkun, çünkü Allah ‘şedîdü’l-ikab’dır (azabı pek şiddetlidir).” [Haşr suresi, 7] buyuruyor.

Demek ki her emir ve nehiy’de olduğu gibi, altın’ın erkeğe haramlığı noktasında da öncelikle Peygamber Efendimizin (s.a.v.) söylediklerine kulak ve gönül vermemiz gerekiyor. İllet ve sebep, hatta hikmet aramak yerine “ale’r-re’si ve’l-ayn” deyip uymamız icap ediyor. Bununla beraber bu yasaklamanın, elbette ki bizim bildiğimiz, bilmediğimiz-bilemediğimiz muhtelif hikmet ve sebepleri olabilir. Ancak bizler bunu / bunları bilsek de bilmesek de emre mutlaka uyarız, uymamız lâzım gelir.

Bunu böyle tesbit ettikten sonra Rasûl-i Zîşân Efendimizin (s.a.v.) bu husustaki birkaç emrini-nehyini teberrüken nakledelim:

Mâlumunuz, altın ve ipek dünyada kadınlar için süs vasıtasıdır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) altınla ipeği eline alarak;

“İpek elbise giymeyiniz. Çünkü ipeği dünyada giyen âhirette giyemez.” [Buhârî, Sahih, Libâs, 25; Müslim, Sahih, Libâs, 11; Ayrıca bkz. Tirmizî, Sünen, Edeb, 1; İbn Mâce, Sünen, Libâs, 16] buyurmuşlardır.

Ve yine buyurmuşlardır ki:

“Şüphesiz bu ikisi, ümmetimin erkeklerine haram kılınmıştır.” [Ebû Dâvûd, Sünen, Libâs, 11; Ayrıca bkz. Nesâî, Sünen, Zînet, 40; İbn Mâce, Sünen, Libâs, 19] 

“İpek giymek ve altın kullanmak ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına ise helâl kılındı.” [Tirmizî, Sünen, Libâs, 1; Ayrıca bkz. İbn Mâce, Sünen, Libâs, 19]

Rasûl-i Ekrem (s.a.v.) hep gümüş yüzük takmış ve, “Gümüş, Müslümanların yüzüğüdür. [Gümüşhânevî, Ramûzu’l-Ehâdis, 209/1] buyurmuştur.

Altın yüzük takan sahabeye, “Sende Cehennem ehlinin süsünü görüyorum” buyurmuş, yüzüğü çıkarıp atmıştır. [Tirmizî, Sünen, Libas, 43]

***

Şimdi gelelim bu yasağın sebep ve hikmetlerine

Bunu fıkıh âlimlerimiz, bilginlerimiz şöyle açıklamışlardır: 

  • Erkeğin kadın gibi süslenmesi caiz değildir. Altın kadınların süs eşyasıdır. Peygamberimiz (s.a.v.) kadınlara benzeyen erkekleri, erkeklere benzeyen kadınları lânetlemiştir. [Bkz. Buhari, Fethu’l-Bâri, 10, 332
  • Altın erkeğin fıtratına aykırıdır. Erkeğin kadınlaşmasına sebep olduğu / olabileceği, çünkü östrojen (kadınlık) hormonu salgıladığı, altını yoğun olarak kullanan erkeğin kadınlık özelliklerinin arttığı tesbit edilmiştir. [Bkz. Şebnem Dergisi: 74/36]
  • İktisadî bakımdan altın kullanımının yaygınlaşması, ekonomiyi menfî yönde etkiler, büyük bir sermayenin âtıl kalmasına sebep olur. Zira bu iki mâden ve özellikle altın asırlar boyu ya doğrudan doğruya para olarak ya da para karşılığı teminat olarak kullanılmış, ekonomide büyük rol oynamıştır. Bunların zinet ve eşya olarak kullanılması ekonomiye mutlaka menfi yönde tesir edecek, topluma faydalar sağlayacak olan büyük bir sermayenin âtıl kalmasına sebep olacaktır.
  • Allahu Teâla’nın erkekler için takdir ve tensîb buyurduğu fıtrat ve karakter altın ve ipekle süslenmeye hem muhtaç değildir, hem de uygun olmaz.
  • Üste-başa, ele-ayağa, eve-barka serilmiş servetler; dikkat, hayranlık ve hased celbederek sosyal adâlet duygusunu rencide eder, fesâda sebep olurlar.
  • Yüce dinimiz İslâm, insanın maddî hayatı ile rûhî ve mânevi hayatı arasında ideal bir dengeyi hedef almıştır. Dışa bu ölçüde ihtimam rûhî hayâtı zedelemekte, manevi tekâmül ve terakkîyi engellemektedir.

***

Kadına gelince

Onun fıtratı süse / zînete daha elverişlidir; diğer vasıflar yanında erkekte yiğitlik, kadında güzellik aranır. Kadını zînetten men'etmek, onun fıtratına ters düşer ve ağır gelir. Şârî‘-i Teâlâ onlara bu mevzûda ruhsat vermiş, fakat yabancı erkeklerden sakınmalarını da emretmiş ve; “Allah’ın sana ihsan ettiği nimetlerden sen de Allah’ın yardıma muhtaç fakir kullarına ihsan et” [Kasas sûresi, 77] fermanı ile zînetlerini yoksullara vermelerini tavsiye buyurmuştur.

Go to top