Selemunaleykum hocam, Kusurumuza bakmayin, son zamanlarda bosanma konusunda Değerli hocam yazılıranızı gerek sosyal medyadan gerekse buradan severek takip etmekteyim. İnsanlığı aydınlattığınız için çok tesekkur ederim. Kısaca mevzuya girmek istiyorum.

Ben evlenip boşandım. 4 yıl evli kaldım, fakat ailelerin vermiş olduğu rahatsızlık neticesinde boşanma davası açtı esim (hanımefendi).... Boşanma davamız çekişmeli olduğundan 2 sene sürdü. Ama eşim boşanma davası açıldıktan bir sene sonra birleşmek istedi, fakat yine olmadı. Mahkeme resmi anlamda bizi boşadı.

Soru1-: Biz eşimle dini anlamda boşanmış sayılıyor muyuz?

Soru-2: Resmi anlamda boşnma gerçekleşti ama biz eşimle tekrardan birleşip karı koca olmak istiyoruz. Lakin eşimin bir başka adamla evlenip boşanması gerekiyomu? Bu konuda lütfen beni detaylıca bilgilendirirseniz ona göre kendime bir yol haritası çizicem... Selametle

Soru: berat tarafından yazıldı. Kategori: soru - cevap

*******

Selamün aleyküm.

Kıymetli kardeşim; ilginiz, iltifatınız için şükranlar… Gayemiz, karınca kadrince faydalı olabilmek. Rabbim (c.c.) çalışmalarımızı rızasına muvafakattan ayırmasın.

Meselenize gelince; daha önce defalarca sorulmuş bir soru. Sitenin “Arama” penceresine “talak” veya “boşama” yazıp cevabını bulabilirdiniz. Ama madem sormuşsunuz, özetleyelim. 

Eğer daha önce bir boşama durumu yoksa, olmamışsa; resmî boşama ile bir talakla boşanmış olurlar, nikâhları devam etmez. Ancak iddet bitiminde karşılıklı rıza ile yeniden nikâhlanıp biraraya gelebilirler. Bunun için de kişinin mahkeme kararından önce hanımını üç talakla boşamamış olması gerekir.

Detaylar için lütfen aşağıdaki linklere bkz. dikkatlice okuyunuz:

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2051-resmi-bosama-kac-talak-hukmundedir.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2041-bain-talak-meselesi.html

Eğer mahkemenin boşamasından önce ya da sonra siz de iki boşama yapmışsanız, boşama adedi üçe çıkacağından, artık geri dönüşü mümkün olmayan bir yola girilmiş olur. Bu durumda sizin de dile getirdiğiniz gibi tekrar evlilik, hanımın ancak bir başkasıyla evlenip ayrılmasından sonra caiz olabilir. Bu evlenme-ayrılma da anlaşmalı olmaz. Koca herhangi bir sebeple ya kendi rızasıyla-isteğiyle boşayacak ya da vefat etmesiyle kadın boş kalmış olacak. Aksi halde ilk koca ile evlilik mümkün değildir. Geniş bilgi için sitedeki bu mevzu ile ilgili yazılara bakabilirsiniz. 

Go to top