Çalgılı düğünde dağıtılan çerezi yemek haramdır orda giyilen elbiseyle namaz kılmak uygun değildir diye bir bilgi var ne kadar doğrudur

Soru: feyza tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Selamün aleyküm.

Bir defa haramın harman olduğu, önemsenmeyip rahatlıkla işlendiği-işlenebildiği, mekruhların-şüphelilerin ise hiç hesaba katılmadığı o vb. yerlerde şuurlu bir mü’minin bulunmaması, bu nevi yerlerden kaçınması gerekir. Bunu öncelikle belirtelim. Çünkü Müslümanın, "sû-i îhâmı müş'îr olacak hallerden (töhmetli işlerden / suçlanabilecek fiil ve davranışlardın) uzak durması lâzımdır".

Bu açıdan günümüzde, “İttequu mevâdıa’t-tühemi”, yani sizi zan altında bırakacak yerlerden uzak durun, töhmet noktalarında bulunmaktan sakının, mealindeki hikmetli ikaza uygun hareket etmek, eskiye nisbetle daha da hayatî bir önemi haizdir. Keza Hz. Ömer’in (r.a.) şu sözü de, sadedinde olduğumuz meseleye ışık tutmaktadır:  “Kim kendini töhmet altında kalacak bir konuma sokarsa, kendisine sû-i zanda bulunanları kınamaya hakkı yoktur.” [Müttaqī el-Hindî'nin (v. 975/1567), Kenzü’l-Ummâl, Hadis no: 8815]

Evet, töhmet fiillerinin cereyan ettiği / edebileceği yerlerden, günaha-vebâle götüren davranış ve duyguları tetikleyebilecek hallerden… ve bir lokma, bir kelime, bir dinleme ve bir tecessüsle insanı özünden koparabilecek kaygan zeminlerden uzak durmaya çalışmak gerektiği gibi, sû-i zanna sebep olacak pespaye yerlerden ve davranışlardan da kaçınmak, kötü düşüncelerin oluşmasına meydan vermemek lazımdır. Bunu hatırımızdan çıkartmamalıyız.

Eğer hasbelbeşer böyle bir yerde bulunulmuşsa şayet, ikramlar çerez gibi helâl cinsinden de olsa yemekten kaçınmak gerekir, ihtiyata-takvaya uygun olan budur. Zira yeyip içtiklerine dikkat etmemek, maneviyat ehlinin feyzine mâni olur.

O tür yerlerde giyilen elbiselerin de, necasetten, necaset ihtimâli olan şeylerden nasibini alması kuvvetle muhtemeldir. Dolayısiyle namazımızı, eğer necis değilse onlarla kılmak şer’an caiz olsa da, o giysileri üzerimizden çıkartıp daha temiz bir elbiseyle eda etmek tabii ki takvâya daha uygun olur.

Meseleyi özetlemek gerekirse

Bu gibi sıkıntılı ve şüpheli yerlerden ve fiillerden kaçınmayı başarabilen bir mü’min, takvâya ve dinde ihtiyatlı olana sarılıp müttakîler zümresine dâhil olmuş olur. Dolayısiyle "Şüpheli olanı bırak, olmayana git". [Buharî, Sahih, İman 39, Büyu', 2] "Helâl da, haram da bellidir... Arada şüpheli şeyler vardır. Onlardan sakınan dinini ve ırzını korur" [Bkz. Buharî, Sahih, İman, 29; Nesâî, Sünen, İman, 28; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 5, 69] hadis-i şeriflerini düstur edinmiş olur.

Düğünlerde çalgı ve çalgı aletleri hakkında detaylı bilgi için ayrıca bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/524-dugunlerde-calgi-muzik-sakal-ve-biyik-hakkinda.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1239-calgi-aletleri.html

Go to top