Selamunaleyküm değerli hocam. "İnsanlar helak oldu, âlimler müstesna..." şeklinde devam eden hadis sahih midir?

Soru: Emre Karkar tarafından yazıldı. Kategori: Soru – Cevap

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Mealinin bir kısını kaydettiğiniz hadisin tahriciyle alakalı çalışmalar yapılmış. Ayrıca bir tahkik ve tetkike lüzum olduğu kanaatinde değilim. İlgilendiğinize göre mutlaka sizin de gözünüze ilişmiştir. Aynı şeyleri burada tekrar etmenin herhalde bir gereği yok.

Dilerseniz teberrüken hadis-i şerifin mealinin tamamını zikredelim:

İnsanlar helâk oldu, ancak âlimler kurtuldu. Âlimler de helâk oldu ancak, ilmiyle amel edenler (bildiklerini hayatlarına uygulayanlar)  kurtuldu. İlmiyle amel edenler de helâk oldu, ancak ihlâs sahibi olanlar (amellerini sırf Allah için işleyenler) kurtuldu. İhlâs sahibi olanlar da büyük bir tehlike içindedirler.” [Aclûnî, Keşfü’l-Hafâ, 2, 433, Hadis no: 2796; 2, 280, H. no: 2795; Ayrıca bkz. Gazalî , İhyâu Ulûmiddîn, 4, 179, 414 ]

Bu kelâm-ı Nebevî; ihlâsı, yani kulluğun sırf Allah için olmasını teşvik eden hadis-i şeriflerdendir. Buradan elbetteki herkes helâk olacak mânâsı anlaşılmamalı… Dikkat çekilmek istenen husus, ihlâsın ve ihlâs sahibi olmanın ehemmiyetidir.

Kısaca âcizane kanaatim;

Zahiren usûl-i hadis kıstaslarına göre farklı değerlendirmeler olsa da görülen o ki, mânâ itibariyle hadis olduğunu ifade etmekte herhangi bir sıkıntı gözükmüyor. Sıhhati hakkında şüphe ve tereddüde mahal olduğu mülahazasında değilim.

Maamafih özel bir çalışman olur da haberdar edersen memnun olurum.

Go to top