Selamun aleykum hocam. Namazlardan sonra yapılan tesbihat farz namazından sonra mı yapılıyor yoksa son sünnet veya vitr namazı da kılındıktan sonra mı yapılır?

"Kim, her (farz) namazın ardından (selâmdan sonra) 33 defa Allah'ı tesbih ederse (Subhanallah derse), 33 defa Allah'a hamd ederse (Elhamdulillah derse), 33 defa Tekbir getirirse (Allahu Ekber derse), -ki bunların tamamı 99 eder- yüzüncüsünde Lâ ilâhe illallahu vahdehû lâ şerîke leh. Lehu'l mulku ve lehu'l hamdu ve huve alâ kulli şey'in kadîr, derse, günahları denizin köpüğü kadar olsa bile bağışlanır." (Müslim; hadis no: 597)

Bu hadis fazlardan sonra yapılır diyenlere kaynak olabilir mi?

 

 

*******

 

Ve aleyküm selam.

Peki, son sünnetle vitri farzdan sonra kılmıyor musun? Tesbîhat da gene farzdan sonra olmuş olmuyor mu?

Hadisteki “Kim, her (farz) namazın ardından…”  ifadesinden, ‘beş vakit farz namazın ardından’ manasını anlamak çok mu zor! Lütfen biraz tefekkür, bir nebze tezekkür, azıcık da taakkul… Sanırım başka bir şeye ihtiyaç yok. Bu uygulama ile yapılan tesbîhat farzın ardından değil de önünden mi yapılmış oluyor? Araya sünnet ve vitir girince, farzın arkası sayılmıyor mu?

Yapmayın Allah aşkına! Asırlardır uygulanan ve usûl-i fıkıh tabiriyle ümmet arasında mürekkep icma’ halini almış bir meselede böylesine bir şüphe ve gereksiz bir soru, gerçekten akla zarar!

 

 

Go to top