selamun aleykum,
1.) Nisap miktari paramizin üzerinden bir sene gecti. Krem ve sampuan üretip satan bir firmayiz. Müsterimizin birine 1 hafta önce, üc ay sonra ödeme kaydiyla 1000 tane sampuan sattik. Müsteriden 3 hafta sonra alacagimiz para 5000TL. Yarin zekat günümüz. Zekat hesabi yaparken 5000TL nin de zekatini vermemiz gerekiyormu ?
2.) Depomuzda sampuan üretmek icin 30.000TL lik ham madde var. Bununda zekati verilmesi gerekirmi?
3.) Varsayalim Nisap miktari kadar paraya ilk defa gecen senenin 5inci ayda malik oldum ve bu senenin 5inci ayinda zekati verdim. Yedinci ayda eger param nisap miktarinin altina düserse ve dokuzuncu ayda tekrar nisaba ulasirsa, zekati ben seneye dokuzuncu ayda mi vermem gerekir ? (o zamana kadar nisabin altina inmedigini varsayarsak)
Hizmetiniz takdirle karsiyliyorum, bu devirde para almadan hizmet veren insan cok az...
*******
Ve aleyküm selam.
1- Hayır gerekmez. Bu alacaklar, tahsil edildikleri zaman zekâta tabidirler. Binaenaleyh gelecek yılın zekât hesabına dahil olurlar.
2- Her nevi ticaret malları zekâta tabidir. Dolayısiyle ticaret için bekletilen hazır/mamul veya hammadde nev’inden emtianın zekât malı olarak hesaplanması ve onların da zekâtının verilmesi gerekir.
3- - Zekâtı verme zamanında elinizdeki mevcut malın üzerinden hesap edip verirsiniz… Sene ortasında azalıp çoğalmaların zekâta bir tesiri olmaz.