Selamün aleyküm,
Gerek yakın-uzak akrabalardan ve gerekse akraba olmayan tabıdık çocuklar ve bebeklere verilen hediyeler zekat veya fitre olarak verilebillir mi?
*******
Ve aleyküm selam.
Verilebilir; ancak, usûl ve fürû’dan olmamaları, fakir bulunmaları gerekir. Mesela babası zengin ise, çocuğa zekât verilmez. Zenginin küçük çocuğu babasının zenginliğiyle zengin sayılır.
Babası fakir ise, fakir olan çocuğa veya babasına zekât verilir.
Deliye de fakir ise zekât vermek caizdir.
Çocuğa, deliye verilecek zekât (özellikle miktar yüksek ise), babasına veya velisi olan akrabasına ya da vasisine verilir.
Babası zengin de olsa, fakir olan büyük (bülûğa ermiş) çocuğuna zekât verilebilir. Büyük oğlu ve kızı babalarının zenginliği ile zengin sayılmazlar.
Zekât ve fitrenin verileceği yerler aynıdır. Mutlak manadaki sadaka ise malumunuz nafiledir, ihtiyacı olan herkese her durumda verilebilir, hatta insanların dışındaki canlılara yapılan iyilikler de birer sadakadır.
Farz ve vacip olanları verirken de zekât veya fitre demeye gerek yoktur, hatta harçlık-hediye gibi ifadeler kullanmak daha uygundur. Verenin, zekât veya fitre diye kalben niyet etmesi yeterlidir.