Selamun aleyküm hocam;

Benim sorunum sebepsiz yere eşimle tartışıyoruz. En ufacık bi laftan beni azarlıyor. Namaz kılması için onu uyarıyorum ama nafile, sen kendine bak diyor. Hocam ben abdesimde namazımda olan bi bayanım, eşimin de kılmasını isitiyorum, ama her seferinde beni azarlıyor. Hocam hangi duayı okumalıyım aramızdaki soğukluğu kaldrmak için? Beni aydınlatırsanız sevinirim. Allah'a emanet olun.

*******

Ve aleyküm selam.

Sebepsiz yere tartışma olmaz. Yaşadığınız olayları derinlemesine araştırıp düşünerek arka planına bakanız. Mutlaka tartışmayı mucip sebepler vardır. Onları tesbit ettikten sonra tedavisi de kolaylaşacaktır. Önce tesbit-teşhis, sonra tedavi...

Tabii ki ailede kadın veya erkekten birinin namazsız olması büyük bir talihsizlik. Rabbim hiçbir mü’mini namazsız-niyazsız bırakmasın. Namazı kılınmadan evvel, namaz kılanlardan eylesin.

Siz, öncelikle namazla ilgili ikazlarınızı nasıl yaptığınızı bir gözden geçiriniz. Gerekiyorsa -ki gerektiği anlaşılıyor- üslûbunuzu, tarzınızı, metodunuzu değiştiriniz. Daha farklı yöntemlerle telkinde bulununuz. Buna rağmen sizin uyarılarınız-hatırlatmalarınız fayda vermiyorsa, onun kıramayacağı, sevip saydığı birilerinin bunu yapmasını temin ediniz. Umulur k Mevlâ-yi zû’l-Celâl kalbini yumuşatacak ve hidayet üzere yoluna devam edecektir.

***

Ve yine bildiğiniz üzere bu gibi durumlarda sabreder, muhatabınıza yumuşak söz ve davranışlarla yaklaşırsanız, hem manevi mükafatını hem de müsbet manada maddi karşılığını görürsünüz.

Manevi çare olarak da, mübarek zaman ve zeminlerde, içinizden geldiği gibi dua, niyaz ve ilticalarda bulunur, Cenab-ı Mevlâ’dan onun düzelmesini istersiniz. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle dua ederlerdi:

Allah'ım, kalplerimiz arasında sıcaklık meydana getir! Kulaklarımızı, gözlerimizi, kalplerimizi, eşlerimizi ve neslimizi bizim için bereketli eyle!..” [Ebu Davud, Sünen, Salât 178; Hâkim, Müstedrek, 1,265; İbn Hıbban, Sahih, 2, 170, Hadis no: 992]

Biz de O’nun sünnetine uyarak onun gibi dua etmeye gayret edelim. Her şey Rabbimizin (c.c.) yed-i kudretindedir. O dilerse her şey olur, dilemezse hiçbir şey olmaz.

Ayrıca bu niyetle;

123 Yâsîn-i şerif okuyup her “Mübîn”de "Yâ Vedûd" diyerek suya sıcak (nefesle Huuu diye) üflenir ve o su taraflarca içilir. Allah'ın izniyle sıcaklık (yumşama, sevgi-muhabbet) meydana gelir ve olumlu yönde gelişmeler kaydedilir, dolayısiyle karı-koca arası düzelir. Bundan  emin olunuz. [Ahbâb Hocaefendi, Notlar, s. 76]

(Dikkat: Yâsîn-i şerifte 7 mübîn vardır, hiç birini atlamamaya dikkat ediniz!)

Rabbim (c.c.) cümlemizin ve bilcümle Ümmet-i Muhammed’in yâr ve yardımcısı olsun. Amin…

Go to top