Selamun Aleyküm hocam. Namaz kılarken ara sıra bi anda bi dürtü oluyor ne olabilir acaba bu ?

 

******* 

Ve aleyküm selam.

Şeytandandır; ilgilenme, kurtulmaya bak. Namazda dürtü değil, huzu' ve huşu' lazım. Huzu' ve huşu' sahibi mü'minin kalbine ise "dürtü" değil, "manevi bir sevinç" ilka olur. 

Cenab-ı Hak buyuruyor ki:

"...onların üzerine melekler iner..." [Fussılet suresi, 30] Bu müjde, mü'minlerin kalbine füyûzât-ı ilahiyye gelmekle insanın içinde duyduğu manevi bir sevinçtir. Hatta namaz kılarken bazan bir ferahlık meydana gelir. İşte bu ferahlık, müjde eden melâikedendir.

"Mü'minlerin dereceleri yükseldikçe hem Hafaza melekleri hem de bu ayette beyan edilen Müjde melekleri tarafından gec-gündüz müjdelenirler.

"Kâfirleri de Hafaza melekleri idare eder, fakat onların bu sınıf Müjde melâikesi yoktur.

"Eğer bir kimse Müslüman olduğu halde kalbinde böyle bir ferahlık duymuyorsa, Melâikenin müjdede bir kusuru yoktur. Lâkin kâsır (kusurlu) olan mahall-i idrâtir (onu anlaması, o hissi, o zevki duyması-tatması gereken şuurdur) ki, o da insanın kalbidir. Nitekim Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) 'Lâ tedhulü'l-melâiketü beyten fîhi kelbün' (İçinde kelb bulunan eve melâike girmez) buyurmuşlardır. Nasıl ki içinde kelb bulunan bir eve melek girmezse, içinde İblis'in vesvesesi bulunan kalb evine de melâike girmez. Bu sebepten bu gibi kalblere hiçbir surette müjde vâki olmaz." [Süleyman Hilmi Tunahan (k.s.), nakleden, Ziya Sunguroğlu, Notlarım, s. 7-8]

Go to top