Selamun aleykum hocam namaz kılarken daha rahat hissettiğim içn esofmanlarla kılıyorum sakıncası olur mu?

 

 

*******

Ve aleyküm selam.

Temiz ve uygun bir eşofmanla namaz kılmak caizdir, herhangi bir mahzuru olmaz.

Sorunuzu kısaca cevapladıktan sonra dilerseniz, meseleyi biraz geniş çerçevede değerlendirip bu meyanda gelebilecek bazı meseleleri de ele almış olalım.  

Malumunuz, bir mü'min namaz kılarken İlâhî huzura çıkmanın şevk ve heyecanını yaşar, yaşayamıyorsa da yaşamaya / bu ruh haleti içerisinde bulunmaya çalışmalıdır. Aksi halde namazın manevi hazzından mahrum olur. Binaenaleyh kul, her nazda Rabbiyle birlikte olmanın, Ona en yakın bulunmanın zevkini kalbinde hissetmelidir. Çünkü insanın, Allah'a en yakın olduğu an, namazın en mühim rüknü olan secde ânıdır.

İşte böyle bir hâlette bulunan mü'minin namaza hazırlanırken de ayrı bir hassasiyet, itinâ ve titizlik içinde bulunması gerekir. Namazın farz, vacip ve sünnetleri yanında, müstehap ve âdâbına da a’zamî ölçüde riâyet etmesi, onun namazdaki mânevî hisse ve feyzinin derecesini arttıracaktır.

Aynı şekilde namazın bâtınına yani mânâ ve ruhuna ters düşen, namazı bozan, mekruh kılan davranış ve hareketlerden kaçınmak, uzak durmak da o nisbette namazın sevap ve faziletini çoğaltacaktır.

Namaz kılarken insanın işlemiş olduğu mekruh sayılan birtakım davranışlar vardır. Bunların bir kısmı vacip veya sünnet-i müekkedenin terkiyle meydana gelir ki, bu çeşit hareket tahrimen mekruha girer. Sünnet-i gayr-i müekkede, müstehap ve menduplardan birini terk etmek ise tenzihen mekruha girer.

Meselâ tadil-i erkân namazın vaciplerinden birisidir. Rükûdan sonra tam olarak doğrulmadan secdeye varmak tadil-i erkânı terk sayıldığından tahrimen mekruh işlenmiş olur.

Tahrimen mekruhlar namazın sıhhatine zarar verdiği, sevabını azalttığı halde, tenzihen mekruhlar için bu durum aynı derecede değildir. Bilerek ve kasdî olarak yapıldığı zaman belki ibadetin faziletine bir eksiklik getirse de, esas itibariyle namazın kendisine, sıhhatine bir zarar vermez.

Pijama, eşofman, gecelik veya sabahlıkla namaz kılmaya gelince…

Son devir Osmanlı âlimlerimizden Mehmed Zihni Efendi merhum bu hususu şöyle açıklar:

"Namazda müstehap olan, giyilmesi âdet olan bir elbisedir. Çünkü, mütevaris olan odur. Yani Rasûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.), Sahabe-i Kiram (r.anhum) ve İslâm ulemâsı (rahmetullahi aleyhim ecmaîn) hep kendi bölgelerinde giyilmesi âdet olan elbiseyle namaz kılmışlardır. Gecelikler de lübs-i mûtad olmakla (giyilmesi âdet olan bir elbise) olmakla, onunla namaz kılmakta kerahet olmaz" der. [Nimet-i İslâm (Osmanlıca nüsha), s. 579]

Buna göre erkeklerin pijama veya eşofmanla, kadınların da tesettürü sağlayabilecek şekilde dikilmiş olan gecelik ve sabahlıkla evlerinde namaz kılmaları mekruh olmaz. Dürer gibi bâzı fıkıh kitaplarında "siyâb-ı bezl ile namaz kılmak mekruhtur" denir. Bunun mânâsı, evin dışında giyilemeyecek kadar pejmürde ve hırpânî olan bir elbisedir.

Bundan; kirli, sâdece ev işlerinde giyilebilen bir giysi veya büyüklerin yanında giyilemeyen elbise mânâsını anlayanlar da vardır. Böyle bir elbise ile namaz kılmak ise sadece tenzihen mekruhtur. Mesela sıcak yaz günlerinde askılı atletle namaz kılmak ise, namazda bulunması gereken ciddiyete pek uygun düşmez. Namazın sıhhatine bir zarar vermemekle beraber, bunun üzerine bir gömlek giymek daha münasip olur.

Go to top