selamün aleyküm hocam. bir kimse bilmeden istem dışı ağzımdan küfür çıksa mesela camiye mescide küfretse bunun hükmü ne olur? imanına ve nikahına zarar gelir mi? sağolun. Allaha emanet olun. seyhan mutlu – adana

*******

Mukaddesât, mukaddes kelimesinin cem’îsidir. Lûgaten mübarek, kutlu, kutsal ve temiz şeyler manalarınadır. Dinî ıstılâhımızda, Allah Teâlâ ile ilgili olan ve manevî bir büyüklüğü bulunan temiz-pâk ve mübarek değerler demektir. Cenab-ı Mevlâ, O'nun bütün isimleri, kitapları ve peygamberleri mukaddestir. Din, îman, ibadetler, Kâbe, camiler-mescitler ve bunlarla olakalı olan her şey de mübârek ve kutsaldır.

Mukaddesâta hürmet göstermek bütün Müslümanların zaruri vazifeleri arasındadır. Bu hürmetin / saygının mahiyeti-şekli mukaddesâtın hüviyetine göre değişir. Cenâb-ı Hakk'ın mübârek isimlerinden biri anıldığında "celle-celâlühû" veya "teâlâ" gibi bir ifade kullanmak, Kur'ân-ı Mecîd’i abdestli olarak ele almak, hayırlı her işe Besmele ile başlamak, Peygamberimizin ismi söylenip okununca, salât ü selâm getirmek, diğer peygamberlerin ismi geçince "aleyhisselâm", bir sahâbeden bahsedildiğinde "radıyallahü anh" demek, İslâm terbiyesinin gereğidir.

Kur'an-ı Kerim’e, din ve imana, peygamberlerden herhangi birine veya bir İslâm mâbedine kasıtlı veya kasıtsız (istem dışı)  -hâşâ- sövmek, bunları hafife almak küfürdür.

Kur'an-ı Hakîm'i veya herhangi bir dinî eseri kasten pis bir yere atmak da böyledir.

Bu menfûr ve mezmûm (son derece çirkin ve tehlikeli) derekeye düşmüş olan kimsenin, derhal pişmanlıkla tevbe ve istiğfar edip imanını ve evli ise nikâhını da tazelemesi gerekir.

Go to top