selamun aleykum hocam. ebu hüreyre radıyallahu anhden gelen bir rivâyette şöyle buyruluyor: ‘kocalarından ayrılmak ve muhalaa yapmak isteyen kadınlar münafıklardır.’ (imam ahmed, müsned, hadis no: 8990) bu hadise göre sebepsiz yere kocasından kendisini boşamasını isteyen kadın dinden çıkmış mı oluyor? cüneyt uludere

*******

Ve aleyküm selam.

Değerli kardeşim; sorunuzun cevabına geçmezden önce, naklettiğiniz hadiste geçen iki kelimeyi açıklamaya çalışalım…

Muhâlea” lûgatte, soymak-soyunmak, çekip çıkarmak demektir. İslâm fıkhında ise muhâlea, “kadının kocasına belli bir bedel ödeyerek evlilik-nikâh bağından kurtulması” diye özetlenebilecek bir boşanma usulünü ifade eder. Buna hul’ da tabir edilir. Yani bu yolla, bu anlaşmayla karı-kocanın biribirlerinden resmen ayrılmalarıdır muhâlea. Muhâlea isteği de, tabii ki ayrılma dileği demektir.

Münafıklardır” lafzı ise, mutlak manada münafık anlamında olmayıp, kendisinde nifak alameti bulunanlardandır, demek olur.

Dolayısiyle bu gibi kadınların, dinden çıkmış olduklarını söyleyemeyiz; fakat günahkâr olurlar.

Nitekim Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurmuşlardır ki, “Hangi kadın, (şer’î-dinî bakımdan) zorlayıcı bir sebep olmaksızın, kocasına kendisini boşama isteğinde bulunursa, ona Cennet(in) kokusu(nu dahi koklamak) haram olur.” [Ebû Dâvud, Sünen, c. 2, s. 268]

Diğer bir hadislerinde de, “Muhakkak ki Allah Teala, zevk için evlenen (peşinden gözünü başkasına dikip boşanan) erkek ve kadınları sevmez[el-Münâvî, Feyzu’l-Kadîr, 2, 271] buyurmuşlardır.

N e t i c e

 

Kadınların, bâhusus Müslüman hanımların dikkatli olup, olur olmaz sebeplerle boşanma isteğinden kaçınmaları gerekmektedir. Hadis-i şeriflerdeki ikazlar-ihtarlar çok açık ve bir o kadar da ağırdır. Bu tutum, içtimaî bakımdan da ahlâkî açıdan da çok sevimsizdir; Allah nazarında da, kul gözünde de hoş karşılanmayan bir tavırdır. Çünkü nifak basamaklarına atılan bir adımdır!

Go to top