Üye ve okurlarımızın dikkatine:
Sağlık problemlerim dolayısiyle mecburî istirahat halinde olduğum için, siteye yeterince vakit ayıramamaktayım; dolayısiyle çok lüzumlu ve zaruri meselelerin dışında soru gönderilmemesini rica ediyorum. Gönderseniz bile değerlendirmeye alıp cevaplama imkân ve fırsatımız olmayacak. Çünkü çalışma sürem çok kısıtlı. Yorgunluk ve stresten uzak kalmamız gerekiyor. Hem fizyolojik hem psikolojik istirahat öneriyor hekimlerimiz.
Hayırlısı olsun. Rabbim cümlemize ve derdi olan bilcümle Ümmet-i Muhammed'e ve evladına âcil, hasarsız ve kalıcı şifâlar nasip eylesin. Herkese dualar eder, hayır-dualarınızı beklerim.
Selâm, saygı ve muhabbetlerimle…
Allah’a emanet olun.
***
Başlıkta geçen sorunun detayı ve cevabı
Hocam kolay gelsin bir sorum olucaktı , dini eğitim verirken bundan para kazanmanın hükmünü sorucaktım ? Bunla ilgili hadis varsa ögrenmek veya malumat almak isteriz ?? (daha da özele gircek olursak bi tanıdığımız türkçe ögretmeni ve yazın da dini eğitim siyer dersleri falan verecek bu yaz , ve karşılığında ona para verilecek bunu almanın hükmünü soruyor ? Saygılarımızla Hocam .. ) İbnül Emin - Facebook
*******
Merhaba kardeşim, size de kolay gelsin.
İslâm âlimleri Kur'an-ı Kerim para için okunmaz demişler. Buna benzer ibadet kastıyla yapılan diğer dinî hizmetleri de -farklı görüşte olan ulemâ bulunsa da- bu kategoride değerlendirmek münasip olur. Nitekim Hanefi mezhebinde mütekaddimin ulemâsına göre, tâat ve ibâdet karşılığında ücret almak haram olduğundan, Kur'an-ı Kerîm'i menfaat karşılığı okumak caiz değildir.
Ancak Hanefîlerde müteahhirîn (sonraki) âlimleri; ezan, imamet, va'z ve Kur'ân-ı Kerîm öğretmek (buna siyer ve sair dinî eğitim-öğretim, nikâh, mevlid, cenaze hizmetlerini de dahil edebiliriz) mukabilinde ücret almaya cevaz vermişler, haram olmadığını söylemişlerdir. Çünkü ücret mukabilinde belirli kimselere bu hizmetler yaptırılmazsa, vazife aksaklığı olacak ve şeair-i İslâmiyenin (İslâm’a alem olmuş alâmet ve âdetlerin) ortadan kalkmasına sebep olacaktır. [Abdurrahmân el-Cezîrî, el-Fıkhu ale’l-Mezâhibi’l-Erba’a, III, 127; Resâilü İbn Âbidîn, s. 158-171]
Hâsılı, bu bilgilerden hareketle denilebilir ki;
Eğer ihtiyacımız yoksa yani bu hizmetleri karşılıksız yapabilecek durumda isek, ücret almamak en güzel yoldur. Bununla birlikte şayet bu hizmetlerin karşılığında bir ücret verilmişse ve o paraya da ihtiyacımız yoksa, bunu kendimiz, ailemiz, çoluk çocuğumuz için harcamayıp tasadduk etmemiz takvâ’ya daha uygun bir davranış olur, şüpheden de kurtulmuş oluruz. Ancak buna ihtiyacımız varsa, fetvâ bakımından kendimiz ve ailemiz için harcamamızda da bir mahzur olmaz.
Hâsılı, bu meselenin fetvâsı da, takvâsı da budur.