Hocam öncelikle Ramazan-ı Şerif'iniz hayrolsun. Yüce Rabbimiz'in rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. Sorum şu Hocam bazı islami kaynaklarda şöyle ifadeler ile karşılaşıyorum "Allah dileseydi şöyle yapardı ancak hikmetine aykırı olduğundan yapmadı" "Allah falan şeyi böyle de yaratabilirdi ancak bu hikmetine aykırıdır" Efendim bu sözlerin manası tam olarak nedir en nihayetinde Yüce Rabbimiz Hakîm'dir yani hikmetsiz veya abes bir fiil yapması düşünülemez bu nedenle bu sözlerde Allah hikmetsiz de olsa bir işi yapabilirmiş gibi bir mana olmadığını düşünüyorum. Ancak tam olarak anlayamadım. Bu cümlelerdeki mana ve incelik nedir kısa da olsa açıklık getirebilirseniz çok memnun olurum hocam. Teşekkürler. deniz b. Ahmet HrProof
*******
Selamün aleyküm kardeşim; teşekkür eder, mukabil hayır-dualar ederim.
Bunlar kafaya takılacak hususlar değil aslında… Çok basit inanç meseleleri…
Elbette ki Cenab-ı Hakk’ın “Hakîm” sıfatı var; hikmetsiz, abes ve boş bir şey yapmaz, yapmamasının da sebebi, o işlerin hikmetine aykırılığıdır.
Malum, Mevlâmızın kudreti sonsuzdur; istediği her şeyi, her fili yapar-yapabilir. Yaptığından da kimseye ve hiçbir şeye karşı sorumlu değildir, bizim gibi hesap verme mecburiyeti yoktur, düşünülemez. Kur’an-ı Kerim’in ifadesiyle, “Lâ-yüs’el ammâ yef’al” dir. [Enbiyâ suresi, 23]. Yapmıyorsa, -hâşâ- bunu yapamadığından değil, elbette ki hikmetine muvafık ve mutabık olmadığındandır. Sünnetullah’a / ilahi kanunlarına muhalif bulunduğundandır.
Sonuç; itikatla alakalı hususlarda inanç esastır, mantık terazisine vurmaya kalkışırsak, çoğu zaman terazimiz bu ağırlığı kaldırmaz ya da atalarımızın dediği gibi, ‘kantarın topuzunu kaçırma” ihtimalimiz yüksek olur. O bakımdan meseleyi, ucu-bucağı belli olmayan sahillerde fazla kulaç atmamak, dolaşmamak en salim yoldur, diye özetleyebiliriz.