hocam selamün aleyküm hayırlı akşamlar.Allahütealadan sihhat ve afiyeti hayırlı ömürler dilerim..sorum.bir camii imamı sesim güzel değil deyip. cep telefonuna kayıt ettiği güzel okunan ezanı namaz vakitlerinde hoporlörden onu okutuyor. bu ezan caiz olurmu..selamlar.. Hasan Bozkurt - Facebook

*******

Ve aleyküm selam kardeşim; sizlere de hayırlı akşamlar, güzel dualarınız için sınırsız “amin”ler, bilmukabele hayır-dualar…

Teyp-telefon vb. aletler ile ezan okumak caiz olmaz; çünkü okunan, ezan hükmünde değildir. O sesin sahibi olan insan yoktur orada. Bu ses, yalnızca aksisada yani yankı kabilindendir.

Cami ve mescitlerde ezansız ve ikametsiz (her ikisini de terk ederek) cemaatle namaz kılmak mekruhtur. Zira müekked sünnetlerden ikisi terk edilmiştir. Ancak mahalle mescitlerinde cemaatle ya da cemaatsiz kılınan namazlarda ezan ve ikametin terkinde kerahet yoktur. Çünkü şehir ya da kasabanın çarşı ve selâtin camilerinde bu sünnet yerine getirilmiştir. Bununla beraber cemaatle kılındığında hem ezan, hem ikamet okumakta bir beis yoktur, hatta okunmasını efdâl görenler de vardır.

Kişinin namaz kıldığı mescidin mahallesinde hiç ezan okunmuyorsa, o takdirde ezanla ikameti terk etmesi mekruhtur. Lakin yalnız ezanın terkinde kerahet görülmemiştir.

Go to top