s.a muhterem hocam. babamdan kalma tarlamız var. 4 hisseli. tarlayı birine 3 yıllığına kiraya verdim ilk yılını da peşin aldım. 1 ay kadar sonra tarlanın 3/4 hissesini kendim aldım. şimdi de kuyu vurdurup kendim ekip dikmek istiyorum. kiraya verdiğim kişi ile de aramızda herhangi bir resmi sözleşme yok. daha ekmedikleri ilk yılın parasını peşin almıştım. o yıl ekmelerine müsaade verdikten sonra diğer 2 yıldan için anlaşmamızdan vazgeçip ben kendim ekmek istiyorum. çünkü anlaşma yaptığımızda tarla 4 hisseliydi. şimdi 2 hisseye indi. dini açıdan kendim ekip diksem caiz olur mu? veya helalleşmem mi gerekir? umarım anlatabilmişimdir meramımı. şimdiden teşekkür ederim. Tunahan Yelken
*******
Ve aleyküm selam muhterem kardeşim;
Maalesef burada anlattıklarınızdan sağlıklı bir şey anlamak mümkün değildi. Fakat g-mailimize gönderdiğiniz özel açıklamanızdan mesele anlaşıldı.
Bu noktada yapmanız gereken; öncelikle kiracı ile aranızdaki mevcut sözleşmeye uymak olmalıdır. Rabbimiz (c.c.) buyuruyor ki: “Ey iman edenler! Sözleşmeleri(nizin gereğini) yerine getirin…” [Mâide suresi, 1] Sözleşmenin resmisi gayriresmisi de olmaz. Sözleşme sözleşmedir. Hatta muhatabın kimliği de önemli değildir. Kafir veya kitabi birileri de olabilir. Hiç fark etmez. Mü’min mutlaka ahdine / sözüne / sözleşmesine riayet etmeli / uymalıdır. Müslümanın sözü senettir. Müslüman sözünden / ahdinden / vadinden asla caymaz.
Bu durumda yapmanız, takip etmeniz gereken yol; muhatabınızla oturup konuşmak, anlattığınız hususlarda karşılıklı anlaşıp helalleşerek meseleyi sulh ve sükûn ile halletmektir. Kafanıza, arzunuza göre hareket edemezsiniz; öyle bir durum hakkaniyetten, adaletten uzak ve kul hukukunu mucip olur.