Selamun aleyküm hocam;
1- Küfür sözü söylemekten dolayı nikâh tazeledik. Nikâh tazelerken karımdan vekâlet alıp daha sonra onu tanıyan iki kişi yanında ‘Ahmet kızı Zeynep’i onun tarafından vekâleten ve tarafımdan asaleten kendime nikâh ettim’ dedim bu olur mu?
2- İki şahit yanında “Allahümme innî ürîdü en üceddide’l-îmâne ve’n-nikâhe tecdiden bi-kavli lâ ilâhe illallah Muhammedün Rasûlullah” duası okunup nikâh tazeleme olur mu? Biri bana buradaki duada kesin hüküm olmadığını, nikâhımı yenilemek istiyorum ifadesi nikâh için yeterli olmadığından nikâh olmayacağını nikâh olması için “nikâh ettim” gibi kesin şeylerin söylenmesi gerektiğini söyledi. Bu konunun doğrusu nedir hocam?
*******
Ve aleyküm selam.
1) Küfür sözü söylemekten dolayı önce tecdîd-i iman gerekir, ardından tecdîd-i nikâh… İman olmadan hiçbir şeyin hükmü yoktur. Zaten iman gittiği için nikâh da gitmiş oluyor. Söylediğiniz şekilde nikâhınız tazelenmiş olur. Fakat usûl ve âdaba uygun olarak, Eûzü-Besmele, Hamdele, Salvele ve dualarla yapmanız daha muvafık olur.
2) Bu sorunuz da ilk sorunuzla ilintili. Evet, iki şahit huzurunda iman ve nikâhını tazelemiş oluyorsun. Şahitlerin şahadetiyle sizin o muradınız / isteğiniz kesinleşmiş ve hükme bağlanmış oluyor. Madem tereddüdün / şüphen / vesvesen var, o halde sen de o birilerinin dediği gibi, ‘nikâh ettim’ der ve rahatlarsın. Olmaz mı? Nitekim cami imamlarımız da Cuma akşamı günleri haftalık iman ve nikâh tazeleme dualarının ardından, “…öteden beri nikâhlımız olan hatunlarımız tarafından vekâleten, kendi tarafımızdan asâleten evvelki taht-ı nikâhımız üzere tezviç eyledik / aldık kabul ettik…” ifadesini de ilave ederler.
Detaylı bilgi için bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2215-nikah-tazelemede-usul.html