es-Selamu aleykum hocam..
İdam’ın dinimizdeki yeri nedir?
Selam ve dua ile..
*******
Ve aleyküm selam.
İslâm hukukunda idam cezası vardır. Kısaca şöyle ifade edebiliriz:
a) Evli olup da zina eden insanlara uygulanır, recmen öldürülür.
b) Bir Müslümanı öldürmüş kimse idam edilir, yani öldüren öldürülür…
b) Devlete başkaldıran, fitne-fesat çıkaran insanlar da kaadı’nın / hâkimin uygun görmesiyle idam edilebilir.
Malum olduğu üzere İslâm’da recm cezası vardır. Her ne kadar bazıları itiraz etse de… Bu ceza İslâm tarihni boyunca nadiren uygulanmıştır. Hatta Osmanlılar döneminde, yani altı yüz yıl içinde tek bir defa recm cezası tatbik edildiği söylenmiştir; o da şeyhülislamın "Bu mevzuda fetva veremem" deyip, vazifesini terketmesi ile neticelenir. Bütün cezalarda olduğu gibi, bunda da gaye, tecziye değil caydırıcılıktır, suça engel olmaktır..
İslâm dini kısas ile de insanlar arasındaki kin ve kan davası gibi zararlı âdetleri ortadan kaldırmayı hedefler. İnsanı öldüren bir kişi için, kabaca toplam üç farklı hüküm vardır İslâm hukukunda:
1)Öldürülen tarafın ailesi kâtili bağışlar, adam serbest bırakılır.
2)Öldürülenin ailesi “kan bedeli“ alır. İstedikleri meblağ karşılığı kâtili af ederler. Kişi yine serbest kalır.
3) Öldürülenin ailesi kısas ister; yani “kana kan”… Bunun üzerine “İslâm devleti” kâtili idam eder. Bu uygulama neticesinde kan davası da olmaz; çünkü idamı yapan devlettir, kâtilin ailesi itiraz da edemez. Öldürülenin ailesi ise, kâtile ceza verildiği için intikama kalkışmaz.
Kısas meselesi Kur’an-ı Kerim’de şöyle anlatılır:
“Ey iman edenler! Öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı. Hüre hür, köleye köle, kadına kadın (öldürülür). Ancak her kimin cezası, kardeşi (öldürülenin velisi) tarafından bir miktar bağışlanırsa artık (taraflar) hakkaniyete uymalı ve (öldüren) ona (gereken diyeti) güzellikle ödemelidir. Bu söylenenler, Rabbinizden bir hafifletme ve rahmettir. Her kim bundan sonra haddi aşarsa muhakkak onun için elem verici bir azap vardır. Ey akıl sahipleri! Kısasta sizin için hayat vardır. Umulur ki suç işlemekten sakınırsınız.” [Bakara suresi, 178-179]
Hâsıl, kısasta hayat vardır.
Mevzu ile ilgili geniş bilgi için bkz.
http://halisece.com/sorulara-cevaplar/2491-yol-kesen-ve-yagma-yapanlar.html
http://halisece.com/sosyal-meseleler/2484-kat-u-t-tarik-ve-kuttau-t-tarik-yol-kesmek-ve-yol-kesiciler.html