Sayın Halis hocam Yüce Allah'ın rahmeti üzerinize olsun efendim. sorum şu: Bazı kimseler şifa olsun diye canlı canlı balık yutuyorlar, hayvanı canlı olarak yemenın dınımızdekı hukmu nedir? cevabınız ıcın sımdıden tesekkurler hocam
*******
‘Sayın’ Doruk kardeşim, bilmukabele selam ve hayır-dualar…
Sorunuzun cevabına gelince…
Ölmeden önce bir balığın başını kesmek uygun olmadığı gibi, onu yutmak da muvafık olmaz. Bu bir… İkincisi, balığı içini temizleden yemek caiz değildir. İster çiğ, isterse pişirilmiş olsun…
Bunun tedavi maksadıyla yutulması durumu ise, eğer hastaya, mesleğinde uzman ve dindar bir hekim tarafından, rahatsızlığının iyileşmesi için ancak bunun çare olabileceği söylenmiş ve mevcut imkânlar-gelişmeler çerçevesinde daha başka helâl / mubah bir tedavi yönteminin bulunmadığı belirtilmişse, “Zaruretler haramları mubah kılar” kaidesi gereğince, şifa buluncaya kadar yutabilir. Aksi halde caiz olmaz.
Balık etinin faydaları ve söz konusu yöntemle ilgili uzman görüşleri hakkında çıkan haberlerde ise, bunun bir tedavi yöntemi olduğuna dair tıbbî bir yayının olmadığını görüyoruz. Şöyle ki:
İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Şakar, alabalıkların Omega 3 açısından zengin bir kaynak olduğunu belirterek, devamlı olarak tüketildiğinde damar sertliğine yararı olabileceğini söyledi.
Alabalığın yararlı bir besin olduğunu kaydeden Şakar, ''Alabalığın kansere karşı bir tedavi yöntemi olduğuna dair hiçbir yayın yok. Henüz öyle bir şey isbatlanmış değil. Kanserli hastalar Omega 3 içeren balıklar yerlerse bağışıklık sistemleri güçlenir. Bu tip yararları var'' dedi.
Şakar, balığı çiğ olarak yemekle pişirip yemek arasında bir fark bulunmadığını vurgulayarak, balık yemenin kanser hastalarının vücut direncini arttırarak tamamlayıcı bir rol oynayabileceğini dile getirdi.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Tuncer ise alabalığın çeşitli hastalıklara iyi geldiği konusunda bilimsel bir çalışma olmadığını belirterek, ''Sadece psikolojik bir etkisi olabilir. Omega 3'ün genel yararları var, ona kimse bir şey diyemez ama doğrudan ülserin iyileşmesiyle ilgili bir faydası olduğunu bilimsel olarak söyleyemeyiz'' diye konuştu. [SABAH gazetesi, 17.10.2010]
Netice
Hal böyle iken, halk arasında dolaşan söylentilere uyup canlı balık yutmak helâl olmaz.