Selamun aleykum hocam. Araba alma niyetine girdim ama evvliligimin bir yılı doldurmuş olması sebebiyle altinlarimin zekat vakti gelmiş oldu.
Bu niyete girmiş olmam ve bir ay içinde araba alacak olmam zekatı düşürür mu?
Eğer vermem gerekiyorsa bunu onumuzdeki bir yıl içinde aylık taksitler halinde vermem caiz midir?
Birkaç yildir aylık belli meblağ hayır kurumuna düzenli ödeme yapıyorum. Gecen senelerden beri verdiğim bu meblagi zekatima sayabilir miyim?
*******
Ve aleyküm selam kardeşim;
1- Araba almaya niyet etmeniz, üzerinizdeki altının / paranın / varlığın zekât borcunu düşürmez. Onu ödemeniz gerekir. Fakat arabayı almaya niyet değil de, zekât borcunuz henüz tahakkuk etmeden önce arabayı alıp borçlanmış olsa idiniz, elinizdeki paranın / altının ederinden / değerinden o borç yekününü düşer, şayet geriye kalan miktar zekâta baliğ oluyorsa, yalnızca onun zekâtını vermeniz lazım gelirdi. Tabii bu arada zekâta tâbi olacak başka varlıklarınız bulunuyorsa, onları da unutmamak, buna ilave etmek icap eder.
2- Zekâtı vemenin en güzel yolu, ramazan ayı içerisinde ve peşin olarak ödemektir. Ancak buna imkânınız yoksa, tabii ki taksitlere bölebelirsiniz, caizdir.
3- Zekâtta temlik şarttır. O bakımdan kuruma değil de, kurumda zekât verilmesi caiz olan insanlara mesela talebeye verilmek-harcanmak üzere onlar adına vekâleten zekât toplamakla vazifeli kişilere ve ‘zekât niyetiyle’ verebilirsiniz, teberru niyetiyle değil. Dolayısiyle geçen yıllarda teberru niyetiyle verdiğiniz o yardımları, usûlüne uygun olarak verilmesi gereken şahıslara (fakirlere-yoksullara-talebeye) veya vekillerine dahi vermiş olsanız, onları zekâta sayamazsınız. Detaylar için ayrıca bkz. http://halisece.com/sorulara-cevaplar/1032-ev-araba-icin-biritirilen-parinin-zekati.html