Hocam, ‘Allah'a inanıyoruz, farzları yapıyoruz ne gerek var nafilelere, yüzlerce-binlerce tesbih çekip zikir yapmaya, farzlar yeter’ diyen, sünnetleri kılmayan birisine kısaca, basit bir dille, düşüncesinin yanlış olduğunu nasıl anlatabiliriz? A. Kaan Taşkıran – İstanbul

*******

Değerli kardeşim;

Malumunuz iman temeldir. Amel ve ibadetler de farzlarıyla-nafileleriyle, tesbih-tahmid-tekbir-tehlil ve tezkiriyle o temelin üzerine inşa edilen binadır. Bütün bunlar insanın manevi gıdalarıdır, mü’minin bâtınını / iç âlemini besler, takviye eder. Nasıl ki insan acıktığında kuru ekmek ve suyla da doyabilir, ama bununla yetinmiyor… Çeşit-çeşit yemekler, bal-baklava, meşrubat ve meyveler de yemek istiyor, hatta yemekten hastanelik bile oluyor, olabiliyor... Ama hiç kimse "tamam kardeşim yemeyi içmeyi seviyoruz ama kuru ekmekle su yeter başka bir şey yemenin manası yok" demiyor...

İşte aynen bunun gibi, insan imandan sonra sadece farz olan ibadetleri yapsa da olur, borçtan kurtulabilir. Fakat hakiki mü’minler, tatlı ve meyve gibi olan nafile ibadetleri, namazları, hayır-hasenatı, tesbih-tehlil ve tezkiri de yapmak ister. Bunlardan da bâtını yani kalp-ruh-sır-hafî ahfâ… gibi letâifi gıda alır, lezzet alır, onlarla manev yolculukta mesafe kat’eder. Ayrıca bu nafilelerle, farz ibadetlerde vuku bulan hata-kusur ve eksiklikleri de tamamlanmış olur.

Ancak kişinin bu manevi gıdaları, vitamin ve mienarlleri alabilmesi ve bunlardan gereğince ve yeterince faydalanabilmesi için, manen sıhhatli olması iktiza eder. Eğer manevi bünye en başta itikadî bakımdan zayıf ve hastalıklı ve bu gıdaları alıp hazmedecek kıvamda değilse, tabii ki problem olur. Bunun tedavisi / telafisi de en başta bolca istiğfar ve tesbih namazı iledir.

Velhâsıl, dili hasta adam yemekten tat alamadığı gibi, kalbi-ruhu… kısacası iç âlemi manen hasta olan insan da ibadetten, tesbih-tezkir ve tefekkürden asla zevk ve lezzet alamaz. Ve maalesef  ‘ne gerek var kardeşim bunca nafile ibadete, sadakaya, zikir ve tesbihlere’ deme galetinde bulunur.

Vesselâm…

Go to top