Abi selam aleyküm. Ali …. abinin hatıralarını okurken hz ustadimizin bu sözleri ne rastladım. Bunu nasıl anlamaliyiz? Ben şöyle düşündüm; 81 gram zekat 13 altına denk geliyorsa, kurban için 6 altun yaklaşık 37 - 38 gram altına geliyor, yani fetva olarak bu kadar gram altını olanlar kurban kesmelilerdir, demek mi oluyor acaba? Hayırlı günler abi. Allaha emanet olunuz. Fatih Aktaş
*******
Ve aleyküm selam kardeşim;
Herhalde ‘Ali Erol Abinin Hatıraları’ demek istediniz.
Evet, orada öyle bir ifade var. Geçmişte zaman zaman Ali Abiyle beraberliklerimiz oldu. Neşriyatla alakalı çalışmalarında kendisine yardımcı olmaya çalışıyorduk. Yazları İstanbul’a geldiğinde, çalışmalar için Üsküdür’da Sultantepe’deki evlerinde bizi misafir ederlerdi. Halen Ankara’da mukim... Epeyce ileri yaşlarda… Hayli sıkıntıları olduğunu biliyorum. Rabbim kendilerine tam ve kâmil manada sıhhat ve afiyet üzere hayırlı bereketli ömürler ihsan eylesin.
Diyeceğim o ki; bu mesele zaman zaman gündeme geliyor, soranlar bulunuyor. Zannederim o zamanlar da mevzu oldu. Ve aklımda kalan; bu sözden maksat, zekât’la kurban’ın ölçüsünün aynı tutulmamasıdır. Yani şer’î bakımdan her ne kadar kurban için de kıstas, zekât nisabı olarak ifade olunsa da, azimet-ihtiyat-takvâ böyle gerektiriyor. Dolayısiyle zekât nisabının yarı miktarı bir paraya sahip olan kişinin kurban kesmesi icap ediyor.
Malumunuz kurban meselesinde, merhum Abimizin daha farklı bir ifadeleri vardı: ‘Hayvanı alıp, bir sene içerisinde onun borcunu ödeyebilecek olanlar, kurban kesmelidir’ buyururlardı.
Bütün bunlar bize, mü’min için kurbanın ne kadar ehemm ve elzem olduğunu gösteriyor.
Bilmem anlatabildim mi?
Allah’a emanet olunuz.