Selamun aleyküm değerli hocam.

1. Banyo yaparken, banyoda oluşan su buharını teneffüs etmekle oruç bozulur mu? Banyo buharı, sigara-egzos dumanı ve yemek buharlarının solunması orucu bozar mı? Şayet bozuyorlarsa kaza mı gerekir yoksa keffaret mi?

2. Oruçlu olduğunu aklında tutmasına rağmen, kasten ve isteyerek yemeğin buharını-dumanını içine çekenin orucu bozulur mu? Emre Karkar - Gmail

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

1- Oruçlu olan tiryakinin havaya karışmış sigara dumanını gayrihitiyarî (istemeden, elinde olmayarak) soluması / teneffüs etmesi veya dumanın boğazına kaçması orucunu bozmaz. Çünkü insan hava almak zorundadır ve havaya karışmış dumandan kaçınması da mümkün değildir. Fakat bilerek, isteyerek sigaranın tütmekte olan dumanını veya buhurdanlığın dumanını içine çekmek, duman üzerinde nefes almak orucu bozar ve kazası gerekir.

Oruçlu iken sigara, nargile vb. maddeleri almanın hükmü

Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı nesneler ile tiryakilik gereği alınan bütün maddeler oruç yasakları şumûlüne girmektedir. Oruçlu iken bu nevi maddelerden birisi kullanıldığında oruç bozulur. Kişi bu durumu bildiği halde kasten sigara, nargile, esrar vb. kullanacak olsa hem kaza hem de keffâret orucu tutması gerekir. Tabii ayrıca bu işlediği günahtan dolayı pişmanlık duyup tevbe ve istiğfar da etmesi icap eder.

2- Oruçlu olduğunu aklında tutmasına rağmen, kasten ve isteyerek yemeğin buharını-dumanını içine çekenin orucu bozulur mu?

Ulemâdan, oruçlu olduğunu bildiği-hatırladığı halde yemeğin buharını içine çekmek orucu bozmaz, ancak mekruhtur diyenler olduğu gibi, orucu bozar ve bir gün olarak kaza gerektirir diyenler de olmuştur. Nitekim yukarıda da belirtildi. İhtiyat ve takvaya uygun olan, Ramazandan sonra o orucu kaza etmektir. Bu mesele Büyük İslam İlmihali’nde de şöyle ifade olunmuştur: “Kişi, oruçlu bulunduğunu hatırladığı halde, kokladığı bir ‘buhurun-kokunun’ dumanı içine gitse veya bir sineği tutup yutsa, orucu bozulur. Böyle bozulan bir orucu kaza etmek gerekir.”

Velhasıl kişi, bu gibi durumlarda son derece dikkatli olmalı... Oruçlu olduğunu ve orucun sıhhatine bir halel-zarar getirmemesi gerektiğini hatırdan çıkartmamalıdır. Mevzu ile ilgili detaylı bilgi için bkz. http://www.halisece.com/oruc/2730-orucu-bozan-haller-davranislar.html

 

Go to top