Sevgili Ece hocam, biz kesiyoruz Peygamber efendimiz (sav) için. Diyanet hocası neye dayanarak böyle bir saçmalama yapmış bir bilginiz var mı?
Hocam selamün aleyküm. Hocam kayıplara karıştınız.
Hafiz Zvl Blk – ABD
*******
Ve aleyküm selam değerli kardeşim;
İfadenizden, söz konusu ettiğiniz meselenin başta Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) olmak üzere ahirete irtihal etmiş akrabamız ve diğer Müslüman kardeşlerimiz için kurban kesilip kesilemeyeceği hususu olduğu anlaşılıyor. Diyanet hocasının bu mevzuda ne dediğini yazmamışsınız. Haliyle ben de bilmiyorum, ama olumsuz konuştuğu anlaşılıyor. Lakin Müslümanlar için bu meselede şaşılacak, tereddüde düşülecek bir durum yok. Gayet tabii Allah için vefat eden kişi adına kurban kesilip sevabı da ona hediye edilebilir. O da bundan elbette ki istifade eder.
Meselenin fıkıh ilmi açısından izahına gelince…
Hanefî mezhebine göre bir kimse, kendi parasıyla alıp sevabını ölmüş bir yakınına veya herhangi bir mü’min kardeşine bağışlamak üzere bayram günlerinde veya sair günlerde kurban kesebilir. Bazı âlimler ise bu kurbanın arefe günü kesilip fakirlere dağıtılması daha isabetli olur. Çünkü Kurban bayramı günü fakirler zaten etten nasipleneceklerdir. Arefe günü kesilip dağıtılırsa, o gün de onların et yemeleri temin edilmiş olur, demişlerdir.
Kişi, kestiği bu kurbanın etinden kendisi yiyebileği gibi, başkalarına da verebilir. Zira kendi kurbanı gibi hüküm alır, sevabı da bağışlanana gider.
Ancak bir kimse vefat eden kişinin, irtihalinden önceki emri ile onun adına keseceği kurbanın etinden yiyemez. Zira bu, adak hükmündedir; dolayısiyle kesen yiyemeyeceği gibi, yakınları yani usûl ve fürûu da yiyemez. Bunu tamamen tasadduk etmesi gerekir. [İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr, V, 229]
Hâsılı, ebedî âleme göç etmiş mü’minler adına da kurban kesilebilir, sevabı onlara bağışlanabilir. Nitekim Hunneş radıyallanu anh’ten şöyle dediği rivayet edilmiştir:
“Hz. Ali'yi (r.a.) iki koç keserken gördüm ve ona, ‘Bunlar nedir?’ diye sordum. Hz. Ali, ‘Rasûlüllah (s.a.v.) bana, kendisi için kurban kesmemi vasiyet etmişti; işte ben onları kesiyorum’ dedi.” [Ebû Dâvud, Sünen, Edâhî, 2]
Bunun da bayram günü yahut da öncesinde kesilmesi hususunda bir ayrı hüküm yoktur. Her zaman kesilebilir.
Şâfiîlere göre, izni olmaksızın başkası adına kurban kesilemez. Vasiyet etmemişse, ölmüş kişi adına da kurban kesilemez. Detaylar için bkz.
http://www.halisece.com/kurban/327-kurban-kesmek-kimlere-vaciptir.html
http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/701-para-toplayarak-kurban-kesmek.html
Not: Kayıp değilim kardeşim, fakat sosyal medyaya ayıracak pek vaktim olmuyor, olan zamanımı da diğer çalışmalara-hizmetlere ve özel sitemize ayırmaya gayret ediyorum. Siteye yazarsanız oradan sorularınızı daha çabuk ve daha rahat görme imkânımız olur.
Allah’a emanet olunuz.