s.a. hocam, diğer namazları kılarken öbür vakit girdiğinde o namazımız bozulmuyor, edaya devam edip bitiriyoruz. peki sabah namazı kılarken güneş doğarsa nasıl yapacağız, çünkü sabahın vakti çıkıyor ama öğlenin vakti girmiş olmuyor. tşk ederim.
Soru: bahadır dolunay tarafından gönderildi. Kategori: Soru – Cevap
*******
Ve aleyküm selam.
Evet, sabah namazı haricindeki vakitler için söyledikleriniz de, sabah namazı için yaptığınız tesbit de doğru.
Sorunuza gelince…
“Sabah namazını kılarken güneş doğarsa, şu kaideyi bilmeyenin namazı bâtıl olur (bozulur; kerahet vakti çıktıktan sonra yeniden kılması gerekir). Birinci rek’ati kıldıktan sonra güneş doğarsa, hemen orada ‘vakt-i kerahet’ geçsin diye yarım saat oturur. Sonra kalkar, namazını tamamlar. Te’hir (ertelediği) için secde-i sehiv yapar. Kılmış olduğu namazı, eda olarak sahih olur.
“Vakt-i kerahet, sabah, güneşin doğmasından yarım saat veya (mevsimine göre) üç çeyrek geçinceye kadar olan zamandır. Eğer saat yoksa, çenesini göğsüne koyar, gözlerini kaldırır, güneşi göremezse vakt-i kerahet çıkmıştır. Vakt-i zevâlde de Nasâra’nın [muhtemelen dizgi hatası, Mecûsilerin / ateşe tapanların] ibadeti vardır. Onların ibadeti ile bizim ibadet saatimiz karışmasın diye kerahet-i tahrimiyye ile men’edilmiştir.” [Süleyman Hilmi Tunahan (k.s.) hazretlerinden naklen, Z. Sunguroğlu, Notlar, s. 19]
Bu enfes açıklamalara bir şey ilave etmek herhalde zâit olur. Mesele bundan ibarettir.