Hocam selamun aleykum. Oruçlu iken içerden boğazıma bir şey çıktı. Yani yediğim şeylerden birşeyler belli ki arada olur ya yedikler ağıza gelir gibi işte o şekilde.. Boğazdayken ağzımın içine getirip yutmak istedim ancak getiremedim boğazımda kaldı. Son çare yutkundum ve mideme gitti. Bu durum orucu bozar mı? Ayrıca acaba yeterince uğraşmadım mı yoksa biraz daha uğraşsaydım çıkarabilir miydim diye de düşünmüyor değilim. Bu vesvese midir yoksa gerçekten biraz daha uğraşmalı mıydım? Eğer orucu bozuyor ise ayriyeten 60 gün kefaret orucu lazım gelir mi? Şimdiden Allah razı olsun hocam cevabınızı bekliyorum.. 

Soru: Ceyhun tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Bu bir kusuntu sayılır. Kusuntu kendiliğinden gelince bakılır:

Eğer ağız dolusu olmayıp (kasıt olmaksızın) içeriye dönerse, ittifakla orucu bozmaz. Fakat (kasten) içeriye döndürülürse, İmam Muhammed'e (rh.) göre orucu bozar, çünkü imsak kaybolmuştur. İmam Ebû Yusuf’a (rh.) göre bozmaz; çünkü bu az olduğu için abdesti bozmadığı gibi, orucu da bozmaz. Bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1954-istifra-kusma-ve-oruc.html

Şu halde bunun için keffaret gerekmez. Ancak ihtiyaten (her ihtimale karşı tedbiren) güne gün olarak kaza etmek icap eder.

Oruçla ilgili kaza ve keffaret meseleleri hakkında geniş bilgi için ayrıca bkz.

http://www.halisece.com/oruc/2730-orucu-bozan-haller-davranislar.html

Go to top