Duhan tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap
*******
Ve aleyküm selam kardeşim;
Öncelikle şu “bay” ve “bayan” kelimelerinden haz etmediğimi hatırlatmak isterim. Dilimizdeki güzelim “erkek ve kadın”, “bey ve hanım”, “adam ve hatun” kavramları dururken, kaba ve iğreti bay ve bayan’ı kullanmak bana cidden abes geliyor. Fakat bu yazın (2017) gördüm ki, maalesef bizim EGE’de de bu iki yavan ve yayvan kavram yaygın bir şekilde kullanılmakta… Yeri geldikçe de ikaz ve hatırlatmalarda bulunmaya çalıştım ama, ne kadar müessir ve muvaffak olabildik bilemiyorum. Umarım az ya da çok gayretlerimiz boşa gitmemiştir.
Saniyen bilmemiz gerekir ki, yalnızca yaptığımız işin meşru ve me’mûrun bih (Allah’ın emri) olması yetmez, aynı şekilde o hizmetin ifası esnasındaki yolların-metodların da meşru olması gerekir. Binaenaleyh bir hanım, Kur’an Kursu’nda sabilere ve sadece ergen yaştaki kız çocuklara ve sair kadınlara ders verebilir. Ergen erkeklere asla…
Söz konusu okulsa, orada da yalnızca kız çocukları okutabilir. Eğer öğrenciler erkek ya da sınıf karma ise bu caiz olmaz.
Bu hizmetleri görenlerin maaş meselesine gelince…
Bunda tereddüt edecek bir şey yok. Müteahhirin uleması, o hizmetlerle meşgul olanlara belli bir ücret ödenebileceğine, bunun caiz ve helâl olacağına dair hüküm vermişlerdir. Yoksa o alandaki faaliyetler, istisnai haller dışında nasıl yürütülebilirdi ki! Öyle değil mi?
Mevzu ile ilgisi bakımından lütfen aşağıdaki linke de mutlaka bkz.
http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1153-imamlarin-maasi.html
Kur’an Kurslarında ve okullarda ise hanımlar, yukarıda da belirttiğimiz gibi, ancak hem-cinslerine ve sıbyana ders verebilirler, büluğ çağındaki erkeklere değil. Bunu da unutmamak lazım... Bu hususta asıl konuşulması, dikkat edilmesi, gözden kaçırılmaması gereken hassas nokta da budur.