S.a. hocam; ben hanefiyim, bizim mezhebimizde gebe hayvan kurban olabilir mi, olursa canlı veya ölü olarak çıkan yavrusu ne yapılır?
Teşekkür ederim. Soru: Aytekin tarafından soruldu. Kategori: Soru - Cevap
*******
Ve aleyküm selam kardeşim;
Mezhep imamımız İmam-ı Azam Ebu Hanife'ye (rh.) göre; ana karnından ölü olarak çıkan yavru annesinin kesilmesiyle kesilmiş olmaz. Bu yavrunun eti haramdır. Bu hususta İslâm âlimleri ittifak etmişlerdir. Çünkü o ölü hükmündedir. Onun etinin helal sayılabilmesi için ana rahminden diri olarak çıkması ve ayrıca kesilmesi gerekir.
“Kurbanlık bir hayvan kesilmeden önce doğursa, yavrusu da kendisi ile beraber kesilir. Çünkü yavru anasına tâbidir / bağlıdır. Eğer yavru kesilmeyip satılırsa, parasını sadaka olarak vermek gerekir.” [Bilmen, Ö.N., Büyük İslam İlmihali, s.412, md.: 19]
Elbette âdaba en uygunu, hamile olmayan bir kurbanı tercih etmektir.Zira hayvanın gebe olduğunu bilerek satışa çıkarmak veya gebe olduğu bilinen bir hayvanı alarak kurban etmek dînen mekruhtur. Böyle bir durum dinimizce hoş görülmemiştir. Şayet hayvanın gebe olduğu bilinmeden alınıp kurban edilmişse, bu durumda tevbe ve istiğfar edilmeli, Allahu Teâla’dan af ve mağfiret dilenmelidir.