Soru: Turan tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap
*******
Ve aleyküm selam kardeşim;
Zannederim mesajı gönderirken adreste bir yanlışlık olmuş, hastanenin çocuk servisindeki doktorlara yapman gereken müracaatı bize yapmışsın. Öncelikle bunu hatırlatalım. Tabii bu işin esprisi!
Ancak anlattığın hususlar, takdir edersiniz ki alanımız değil. Ama yetişkin iki çocuk babası olarak gördüğüm kadarıyla ortada pek de dert edinilecek türden sıkıntılar olmasa gerek. Çocuk bu, yavaş yavaş büyüyüp gelişecek, yemeye-içmeye de yavaş yavaş alışacak. Bu esnada yemek de seçecek, içecek de… Büyükler bile öyle değil mi? Herkes her şeyi yemek istiyor mu? Hayır. Ama bir proğram dâhilinde hepsinden yemesi gerektiğini biliyor ve ona göre ayarlıyor yemesini-içmesini… Siz de uzmanların tavsiyelerine uyacak, ona göre davranacaksınız yeme-içme meselesinde çocuğunuza…
Ayrıca çocuğun gelişiminin normal olup olmadığı hakkında bir bilgi vermemekle beraber, pek anormal bir durumdan da bahsetmemişsiniz. Yoksa doktorlarla, hastanelerle de aranız pek sıcak mı değil..? Onlara, oralara uğramıyor musunuz? Her neyse…
Âcizane kanaatimce, telaş edilecek bir hâlin söz konusu olmadığı anlaşılıyor. Ne dersin?!
Sizin bu şikâyetiniz bana, rahmetli bir arkadaşımın, yanılmıyorsam 5-6 yaşlarındaki erkek çocuğu için “iştahsız, bir şey yemiyor abi, ne okusak, ne yapsak, ne tavsiye edersiniz” demesini hatırlattı. Oysa 10-15 gün sonra bivesileyle gördüğüm oğlunun hiç de anlattığı gibi olmadığına şahit olmuş ve şaka yollu takılmıştım; yani çocuğu da kendiniz gibi obez mi yapmak istiyorsunuz. Bırakın, kendi halinde gelişimini tamamlasın, demiştim.
Bilmiyorum; sizin çocuğunuzla alakalı değerlendirmeler de, belki size göre öyledir. Bir de uzmanların ne dediğine kulak verin bakalım, olmaz mı? En doğrusu, en isabetlisi o olur.
***
Hipnoz ve hipnozla tedavi
Hipnozun olduğunda / gerçekliğinde şüphe yoktur. Bunun nasıl olduğunu bilmesek de, gözle gördüğümüz bir şeyi inkâr edemeyiz.
Doktorların ameliyatta kullandıkları narkoz da bir nevi hipnoz olarak değerlendirilebilir. Yalnız biri biyolojik, diğeri psikolojik bir konumu sergiler.
Dinimizde böyle bir tedavi usûlünün yasaklandığını gösteren bir bilgiye sahip değiliz.
Mensubu olmakla şerfyâb olduğumuz İslâm dini, insanlar için faydalı olan ve yasaklanmayan maddî-manevî her türlü tedavi şekline müsaade etmiştir.
Ancak hipnoz gibi kontrolü zor ve yanlış yönde de kullanma ihtimâli olan bir tedavi yönteminde, elbetteki dikkat edilecek bazı hususlar vardır. Bu işi yapacak kimsenin sahasında uzman ve güvenilir olması, yani yaptığı işi, bu usûlü kötüye kulanmaması gerekir.
Bu alanda uzman ve dindar bir doktor ve psikoloğun tavsiyelerine göre hareket edilebilir. Gayet tabii siz de, Sağlık Bakanlığının izin verdiği yöntemlerle bu metodu uygulayan uzman birilerinden faydalanabilirsiniz.
***
Dua meselesi
Tabii ki her an, her yerde ve her şey için dua tavsiye ederiz. Duadan geri kalmayın. Ancak neye, niçin dua ettiğinizi, istediğiniz şeyin lehinize mi aleyhinize mi olduğunu bilerek dua edin. Öncelikle çocuğun yemesinin-içmesinin, yaşına göre gelişiminin normal olup olmadığını öğrenin. Bunun için de, yukarıda belirttiğimiz üzere, tıb alanına müracaat edin. Tesbiti de, teşhisi de yapacak olan onlar olduğu gibi, tedavi ile ilgili çalışmalar ve yöntemleri uygulamak da onların işi. Şifayı veren ise, hiç şüphesiz Allahu Teâla’dır.
Dua olarak da illa bu işe mahsus bir dua aramanıza gerek yok. Mesela Fatiha-i şerife her derdimiz, her meselemiz, her sıkıntımız için dua niyetiyle de okunabilir. Asgarî sabah-akşam yedişer defa olmak üzere 7 ya da 21 gün okuyabilirsiniz. Daha fazla okumanızda da bir sıkıntı olmaz.