Selamunaleykum hocam farklı yönlerden bir takım orucla  ilgili birşeyler duydum  sorum şu: ramazan ayında bilerek farklı günlerde mastürbasyon yapmak kefaret gerekir mi yoksa günün kazası mı tutulur  yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim 

Soru: Ferhat tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam.

Oruçluyken söz konusu çirkin fiili işleyen kişinin orucu bozulur. Bunun için pişmanlık duyup tevbe ve istiğfar ile orucun bir gün olarak kaza edilmesi gerekir. Yani keffaret orucu tutmak icap etmez. Meselenin fıkhî hükmü / fetva yönü budur. Nitekim bunun böyle olduğu Fetâvâ-yi Hidiyye, Bahru’r-Râiq, Dürru’l-Muhtâr ve diğer temel fıkıh kitaplarında kayıtlıdır. Bununla beraber dikkat etmek, işin takva yönünü de düşünerek bundan şiddetle kaçınmak lazım. Zira insan, bu işi alışkanlık haline getirip, aynı Ramazan ayı içinde bilerek iki defa yaparsa, bazı kaynaklara göre, kazanın yanında keffaret de icap eder… Yani Ramazan ayının bir gününde, kaza gerektiren bir şeyi yaparak orucunu bozan kimse, başka bir gününde / günlerinde aynı şeyi kasıtlı olarak (bilerek-isteyerek) yine yaparsa, keffaret de gerektiğini söyleyen âlimler de vardır. İhtiyatlı davranıp bu görüşü de gözardı etmemek gerekir.

Ayrıca unutmamak lazımdır ki, farz olduğu halde Ramazan'da kasten oruç tutmamak veya başlanan orucu bu ve benzeri bir fiille bozmak haramdır, büyük günahtır. Yukarıda da hatırlattığımız gibi, böyle bir davranıştan dolayı pişmanlık duyarak samimiyetle tevbe ve istiğfar ile bozulan orucun güne gün olarak kaza edilmesi icap eder. Bunun için keffaret gerekmemesi, söz konusu günahın küçüklüğünü göstermez.

Keza âdaba uygun olan; sadece kazayı gerektiren bir fiili işleyip orucu bozulan birinin, akşama kadar bir şey yeyip içmeden durması ve oruçlu gibi davranmasıdır. Ve yine o kişi, bu günahla o kadar büyük ecir-sevap ve mükafatlar kaçırmış olur ki, bunu kalemle-kelâmla anlatmak dahi kâfi değildir. Çünkü diğer günlerde tutulan oruçlar, fazilet bakımından Ramazan’da tutulan orucun yerini tutamaz.

N e t i c e

Ramazanda meşrû bir mâzeret olmaksızın tutulmayan oruçlar, gününe gün olarak kaza edilir, ayrıca samimi bir pişmanlıkla tevbe ve istiğfarda bulunulur. Çünkü kayıp çok büyüktür.

Rasûl-i Zîşân Efendimiz (s.a.v.), Ramazan ayında kaçırılan bir gün orucun sevabına yetişmek için kişi, Ramazan dışındaki bütün günlerde oruç tutsa yine de bu sevaba nail olamayacağını şöyle beyan buyurmuşlardır:

“Her kim ruhsatsız ve hastalıksız olarak (yani meşrû bir mâzereti olmaksızın) Ramazan’da bir günün orucunu tutmazsa, bütün bir ömür oruç tutsa da (yine) onu ödemiş olmaz (onun sevabına erişemez).” [Tırmizî, Sünen, Savm, 27; Ebû Dâvud, Sünen, Savm, 38; İbn Mâce, Sünen, Sıyâm, 14]

Hâsılı, Ramazan ayında özürsüz olarak orucu terk etmek, büyük bir günah olduğu gibi, hem Ramazan ayına hürmetsizlik hem de bütün Müslümanlara karşı bir saygısızlıktır. Bu itibarla kazasını yapmakla beraber, ayrıca bundan dolayı nedâmetle tevbe ve istiğfarda bulunmak gerekir.

Meseleyle ilgisi bakamından aşağıdaki linke de bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1088-oruc-ihtilam-istimna-bil-yed-hk.html

Go to top