Gelin’in felçli kayınpederinin altını temizlemesi câiz mi?

Yatalak birileri var, oğlu işe gidiyor. Gündüzleri başka uygun bir kimse bulunmadığından gelini kayınpederinin hizmetini yapabilir mi, altını temizlemesi caiz olur mu?

Soru: İsmu mahfuz bir okuyucu tarafından yazıldı. Kategori: Soru – Cevap

*******

Selamün aleyküm.

Bir evlat ebeveynine / anne-babasına bakmakla yükümlüdür. Bu vazifesini ihmâl edip yapmadığı takdirde günaha girmiş olur. 

Gelinlerin kayınpederine bakma yükümlülüğü var mıdır, yok mudur noktasında âlimlerimiz özetle şu açıklamalarda bulunmaktadırlar: 

Kayınpeder-kayınvalide bir yana, bir gelinin kendi kocası ve hatta çocuğuna bile bakma mecburiyeti olmadığı gibi, kayınpedere bakma sorumluluğu da yoktur. Bu hüküm farziyet noktasından değerlendirilerek verilmiştir. Yani bir gelin kayın validesine bakmamakla haram işlemiş, günaha girmiş olmaz. Ancak birçok sünneti / âdabı terk etmiş veya bazı mekruhlara girmiş olabilir. O bakımdan gelin bu hususlarda, kayınvalide ve kayınpederini br yabancı olarak değil de, anne-babası gibi görmeli, onlara hizmette kusur etmemelidir. Zira kayınpeder, kadın için babası hükmündedir. Başka bir ifadeyle, bir erkeğin gelini kızı gibidir. Kızı ona ne yapabilirse gelini de yapar. Bu itibarla kendisine namahrem değildir. Meseleyle ilgisi bakımından lütfen şu linke de bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/4757-mahrem-olmayan-kadin-erkegin-altini-temizleyebilir-mi.html

Rabbim (c.c.) kolaylık ve sabırlar versin, hizmetinizin ecrini zâil etmesin.

Go to top