Sl. Aleykum,
Malum zekat verirken o kisiye zekat verdigimi söylemem gerekmiyor, hediyede diyebilirim. Fakat meblag yüksek oldugunda ve vercegin kisi bu tür meselelere vakif ise, hediye de diyemiyorsun anliyacagi icin. Söyle bir durum var: Ben iscime zekat vermeyi düsünüyorum. Kendisi bu konulara vakif ve hediye desem anliyor ve cekiniyor almakta. Böyle bir durum yani kendisini mahcup edecek bir durum ortaya cikmamasi icin maasina zam yapacagimi söyleyip bundan sonra saat ücretin mesela 5 degil de 6 TL olacak desem ve ondan sonra calistigi her saat karsiligi alacagi 6 TL den 1 TL yi zekat zamani geldiginide zekattan mahsup etsem olur mu?
*******
Ve aleyküm selam...
Geçim sıkıntısı çeken yoksul işçilere yapılan ve "ücrete dahil edilmeyen ödemeler", o niyetle verildiğinde zekât yerine geçer. Ücrete dahil edilirse bu zekat olmaktan çıkar.
Başka bir yol/yöntem bulmanız gerekir. Alternatifler bitmez. İkramiye olarak, herhangi bir çalışmasını bahane edip ödüllendirme olarak da verebilirsiniz. Sizinkisi hayli zorlama bir mesele olmuş.
Şunu da belirtelim; işçi alınırken, "ücreti düşük veriyoruz ama zekât da vereceğiz" denilirse, işçiye verilen zekât, ücret yerine geçmez zekat hükmünde olur; bunda bir sakınca olmaz.