HOCAM SELAMUN ALEYKUM. EV ALMAK ÜZERE PARA BİRİKTİREN KİŞİ MESELA 30 BİN LİRA BİRİKTİRSE, ÜZERİNDEN 1 YIL GEÇMİŞ OLSA FAKAT ALACAĞI EVİN TUTARI 50BİN LİRA OLSA; BU KİŞİYE ZEKAT VERMEK FARZ OLURMU? YANİ ASLİ İHTİYAÇ KABİLİNDEN SAYILAMAZ MI?
*******
Ve aleyküm selam kardeşim;
Sorunuzun cevabına geçmezden önce dilerseniz, zekâta tâbi olmayan aslî-temel ihtiyaçların neler olduğuna kısaca bir göz atalım…
Ev, ev eşyası, giyecek, ulaşım ve yiyecek gibi hayatın güvenli ve sağlıklı bir şekilde devamı için gerekli olan eşyanın tamamı aslî ihtiyaçlar sınıfına girer.
O bakımdan bu ihtiyaçları temin etmek için biriktirilen paralarla onları karşılamak üzere sözlü ya da yazılı herhangi bir taahhüde girilmişse, o takdirde bu paralardan zekât vermek gerekmez.
Zira sözlü ya da yazılı taahhüde girildiğinde bu para, artık temel ihtiyaç için harcanmış demektir.
Ancak böyle bir taahhüde bağlanmamış paranın, nisap miktarına ulaşması (80, 18 gr. altın veya o değerde bir varlık, para-pul) ve üzerinden bir yıl geçmesi halinde, zekâtının verilmesi gerekir.
***
Kısacası elinizdeki paranızı, ileride ev almaya niyet ederek biriktirmeniz o paranın üzerindeki zekâtı düşürmez.
Ama bir ev için sözlü veya yazılı bir anlaşma yapıp imza attıktan sonra, attığınız imzanın miktarı nisbetindeki para zekâta tâbi olmaz.
Bir iş için imza atmadan, sözleşmeden yapılan niyetler bağlayıcı değildir. Çünkü siz, her an o parayı bir başka iş için de kullanabilirsiniz.
Bu meseleyle ilgili daha geniş ve detaylı bilgi için bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1032-ev-araba-icin-biritirilen-parinin-zekati.html