Delâil-i Hayrât nedir kitabını nerde buluruz, tavsiye edilen kitaplardan mıdır, herkes okuyabilir mi?

Soru: İsmi mahfuz bir okuyucu tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

 

*******

Selamün aleyküm.

Delâilü'l-Hayrât, Şeyh Muhammed b. Süleyman el-Cezûlî (v. 870/1465) hazretleri tarafından derlenen salavât-ı şerife mecmuasıdır.

Türkler arasında daha çok Delâil-i Şerif, Delâil-i Hayrat ve Delâil diye bilinen risâlenin tam adı; “Delâilü'l-Hay­rât ve Şevâriku'l-Envâr fî Zikri's-Salâti'n-Nebiyyi’l-Muhtâr”dır.

Şâzeliyye tarikatının Cezûliyye kolunun kurucusu olan Şeyh Cezûlî hazretlerinin bu risalesi müridleri arasında bir tarikat evradı olarak çok okunmuş ve dolayısıyla çok sayıda istin­sah edilmiştir. Eserin nüshaları arasın­da bazı farklar görüldüğünden, Cezûlî'­nin (k.s.) müridi ve halifesi Ebû Abdullah es-Sehlî hazretleri farklılık gösteren nüshaları düzen­leyerek vefatından sekiz yıl önce şeyhi­ne sunmuş, şeyhi de bu fazlalıkların bir bölümünü Delâil metnine dahil etmiş­tir. Delâil'in bu nevi nüshalarına “Nüsha-i Dâhiliyye-i Sehliyye”, satırların dışı­na kaydettiği fark ve fazlalıkları ihtiva eden nüshalarına ise “Nüsha-i Hâriciyye-i Sehliyye” adı verilmiştir.

Delâil'in Sehlî tertibi olmayan nüshaları da mu­temet olan ve olmayan diye ikiye ayrılır. Mutemet olanların satır içine yazılanına “mu'temede-i dâhiliyye”, satır dışına ya­zılanına “mu'temede-i hâriciyye” denir. Mutemet olmayanlar ise daima satır dışına yazılır. Bu farklar “sin”, “ğayın” ve “mim” harfleriyle gösterilir. Bu durum eserin metnine verilen değeri açık bir şekilde göstermektedir.

Delâil'i sadece Cezûliyye veya Şâze­liyye mensupları değil diğer tarikat men­supları, hatta bir tarikata bağlı olmayan Müslümanlar dahi, faziletine inanarak düzenli bir biçimde okumuşlardır. Ön­sözü'nde, salavâtı belli zamanlarda düzenli bir şekilde okuyanların çok sevap kazanacakları, Rasûlullah Efendimizin (s.a.v.) şefaatına nail olacakları, günahlarının affedileceği, kötü huyları terk edip iyi huylar edinecekleri, maddî ihtiyaçlarının karşı­lanacağı ve dünya işlerinin düzeleceği belirtilmiştir. Bu salavâtı düzenlemiş ol­ması sebebiyle Cezûli'nin kabrinin misk gibi koktuğuna inanılır.

Delail'in yazılış sebebini anlatan bir menkabeye göre keramet sahibi bir kız çocuğu, Cezûli'ye (k.s.) bu mertebeye Rasûl-i Ekrem Efendimize (s.a.v.) salavât okuyarak ulaştığını söy­lemiş… Ancak onun ısrarına rağmen bu salavâtın metnini kendisine söylemeyip belli salavâtlann içinde bulunduğunu ifa­de etmiş… Bunun üzerine Cezûlî hazretleri bütün meşhur salavâtları derleyip kıza göster­miş… Kız da, söz konusu salavâtın bu der­lemede birkaç defa geçtiğini bildirmiş­tir. Diğer bir menkabeye göre ise, Cezûlî hazretlerinin bu eseri yazmasına, keramet sahi­bi olan hanımı sebep olmuştur.

Delâil; her gün, gün aşırı, dört gün­de veya haftada bir defa olmak üzere birkaç tertip üzere okunur. Okumaya pazar­tesi günü başlanır; hangi gün nerelerin okunacağı sayfa kenarına not edilmiştir. Delâil'i okumaya başlamadan önce ni­yet ve istiğfar etmek, Esmâ-i Hüsnâ oku­mak, başlama ve bitirme duası yapmak âdâbdandır.

Delâil okumak için izin almak gerektiğine, izinsiz okuyanların çıl­dırdıklarına dair söylentilerin aslı yok­tur. Çünkü Delâil, salavât-ı şerifelerden mürekkep bir vird olduğu için, aspirin gibidir; izne / reçeteye gerek yoktur. Fakat ehlinden usûlüne göre Delâil okumanın öğrenilmesi tavsiye edilir.

Kuzey Afrika'da ve bahusus Anadolu'­da büyük bir rağbet gören Delâil, Mısır ve İstanbul'da 1260-1320 / 1844-1902 yılları arasında on dört defa basılmıştır. [Bkz. Karatay, Arapça Basmalar, s. 441] Ri­salenin ayrıca Petersburg'da yapılmış bir baskısı bulunmaktadır (1258/1842). Günümüzde de basılmaktadır. Bir ara Salah Bilici Kitabevi basmakta idi. Piyasadan / yayınevlerinden soruşturursanız bulacağınızı tahmin ediyorum. Hem metnini, hem şerhini...

Birçok şerhi yapılan eserin Türkçe şerhleri de vardır. Bunların en meşhuru Kara Dâvudzâde Mehmed Efendi'nin (v. 1170 / 1756) yaptığı şerhtir. “Tevfîku Muvaffikı'l-Hayrât fî Îzâhi Meânî Delâili'l-Hayrat” adını taşıyan bu eser, birçok defa basıl­mıştır. Kara Dâvudzâde hazretleri, diğer kay­naklardan aktardığı tasavvufî menkabe ve bilgilerle eserin hacmini oldukça ge­nişletmiştir.

Şeyh Hasan el-Adevî'ninBulûğu'l-Müsirrât alâ Delâilil-Hayrât, Muhammed Mehdî el-Fâsi'nin Metâliu'l-Müsirrât bi-Cilâi Delâili’l-Hayrât isimli Arapça şerhleri basılmıştır. [Bkz. DiA, Delailü'l-Hayrât Md.]

 

Go to top