Bir kişinin kötü alışkanlıklarından kurtulup huzura yönelmesi için nasıl dua edilmelidir?

 

*******

Dediğiniz gibi mü’min kardeşimizin gıyabında onun hidayeti, kötü alışkanlıklardan kurtuluşu, bela ve musibetlerden korunması için hayır dua etmek lazım. Hatta bırakınız mü’minleri, İslâm’ın dışında olanlar hakkında da hidayetleri için dua etmemiz gerekir. Nitekim Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) öyle yapmadılar mı?

O İki Cihan Serveri Fahr-i Âlem Efendimiz (aleyhi efdalü’s-salavât ve ekmelü’t-tahiyyât) inanmayanlar tarafından zulme, ezâ ve cefâya maruz bırakıldığı zamanlarda bile el açıp onların kahrını istemedi. Bilakis Allâhümme’hdi kavmî. Fe-innehüm lâ-ya’lemûn: Allah’ım! Sen benim kavmime hidayet et. Çünkü onlar (bir şey) bilmiyorlar’ diyerek hidayetlerini diledi. Böyle dua ediyordu. Zaten, kapı kapı, çarşı çarşı dolaşıp insanların hidayete ermeleri için tebliğde bulunan Efendiler Efendisi'nin o kimseler için dua etmemesi, Cenab-ı Hak'tan hidayet istememesi düşünülemezdi elbet... Bizler de onun ümmeti olarak birbirimize, bütün insanlığa dua etmeliyiz mutlaka…

***

O yüce Rasûl (s.a.v.) buyuruyorlar ki: “En çabuk kabul olunan dua, kişinin, din kardeşinin gıyabında ettiği duadır.” “Allah Teala ile arasında perde bulunmayan iki dua vardır. Biri mazlumun duası, diğeri de kişinin din kardeşinin gıyabında yaptığı duadır.”En makbul dua, gaibin gaibe yaptığı duadır.” Bir kimsenin, arkadaşının gıyabında yaptığı dua reddedilmez.” "Kardeşinin gıyabında dua eden hiçbir mü'min yoktur ki, melek de: 'Bir misli de sana olsun.' demesin." (Ebu Davud'un rivayetinde şu ziyade vardır: "Melekler: Amin, bir misli de sana olsun! derler.)” [Bkz. Müslim, Sahih, Zikr, 86, 87, 88; Ebu Davud, Sünen, Salât, 364, Vitir, 29;  İbn Mâce, Sünen, Menâsik 5]

***

Velhasıl; bütün mü’minler olarak birbirimizi duadan/dualarımızdan eksik etmemeliyiz. Bunun illa da bir şeklinin olması gerekmez. Duada aslolan, meşru istekler çerçevesinde özellikle de mübarek ve duaların makbul olduğu vakitlerde içimizden geldiği gibi niyazda bulunmaktır. Bildiğiniz her türlü hayır-duayı okuyabilirsiniz.

…Ve bu gıyabta yapılan dua ile Rabbimiz arasında günahlarımız perde olmayacağı için, sür’atle kabul olacaktır. Bunda hiç şüphemiz olmamalıdır, çünkü Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) bize bu müjdeyi veriyor…

Oysa kendimiz hakkında yaptığımız dualarda, günahlarımız perde olabilir, kabulünü geciktirebilir, hatta engel teşkil edebilir. Bunu hatırdan çıkartmamalı ve ona göre sürekli kardeşlerimiz ve topyekün insanlık hakkında dua etmeli, niyaz ve ilticalarda bulunmalı, hidayetler dilemeliyiz Rabbimiz’den…

 

Go to top