S.a muhterem hocam. Cum'anız hayırlı olsun.
1. Bazen hergün tespih namazı kılmak istiyorum ama alışkanlık haline getirdikten sonra hergün kılmayıp da arada bir kılma ihtimalim olduğundan dolayı kılmıyorum. Yani devam eden bir ibadeti bırakmış olmaktan korkuyorum. Hata mı yapıyoruz sizce. Yani hergün kılmak istiyorsam kılayım mı veya alışkanlık haline getirip haftada bir kılsam ve başka zamanlarda da hafta da 1 de kılamazsam başlanmış, devam eden bir ibadeti bıraktığımdan dolayı mes'ul mü olmuş olurum ya da kılmaya gücüm yettiği nispette hergün kılayım mı? Sorumu anlamışsınızdır umarım tam ifade edemediysem kusura bakmayın.
2. Sorum da işrak namazı güneşin doğuşundan yaklaşık 40 dakika sonra filan yani kerahetin çıkmasıyla başlar. Vaktine zaman biter?
3. Bir de camide cemaatten bir hocamız bu namazı kıldıktan sonra hediye edin dedi. O zaman diğer yaptığımız ibadetleri neden hediye etmiyoruz diye soru geldi aklıma. Selam ve dualarım sizinle. Allaha emat olun...
*******
Ve aleyküm selam. Size de hayırlı cumalar…
1- Kılmaya gücün yettiği sürece her gün devam et. Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) Hz. Abbas’a (r.a.) hitaben buyuruyor ki:
“Ey amcacığım! Eğer güç yetirebilirsen, her gün bu namazı bir defa kılarsın. Buna güç yetiremediğin takdirde, her cuma bir defa kılmaya çalışırsın. Bunu da yapamazsan, her sene bir defa kılmaya çalış. Bunu da yapamazsan hiç olmazsa ömründe bir defa olsun kıl.” [Tirmizî, Sünen,Vitir, 19; İbn Mace, Sünen, İkâme, 190; Ebû Dâvud, Sünen, Tatavvu, 14; el-Münzirî, et-Tergib ve't-Terhib, I, 467, 469]
2- İşrak vakti ile duhâ namazının vakti aynıdır. Önce işrak, sonra duhâ ikame edilir. Eğer erken saatlerde eda edilememişse, her ikisi de istiva’ya, yani öğleden önceki kerahet vaktine kadar kılınabilir.
3- Evet, bütün ibadetlerinizi, mâli olsun bedeni olsun, başkalarına da hediye edebilir, bağışlayabilirsiniz, onlar hakkında istiğfarda bulunabilirsiniz. Onlar onun sevabından istifade ederler. Senin sevabından da hiçbir şey eksilmez. Vesselâm…
Fî emânillâh…