Selamün aleyküm,
Bazı insanların dua yaparken bazı kısımlarda ellerini ters çevirerek avuç içlerini yukarı değilde yere doğru tuttuklarına şahit oluyoruz. Dinen bunun hükmü hakkında malumat verirseniz memnun oluruz. Böyle yapılması tavsiye edilmiş midir, hakkında bir nas var mıdır?
*******
Ve aleyküm selâm.
Bildiğiniz üzere dua esnasında eller, duanın kıblesi sayılan semâya doğru açılır. Göğüs hizasında kalbe mütenazır tutulur. Semadan inecek rahmet-i ilâhiyye’ye açık olur. Ancak, bazı zamanlarda eller bunun tam tersine içleri arza, dışları semaya çevrilir.
Rasûl-i Ekrem (s.a.v.) Efendimiz her iki halde de dua yapmışlardır.
Nitekim Şâfiîlerde duanın korku mânâsına gelen cümlelerinde, ellerin içinin yere çevrilip aşağıya tutulduğu gibi…
Hanefîler’de ise avuç içinin aşağıya çevrilmesi sadece “yağmur duası”nda meşru kılınmış, diğerlerine şâmil olmamıştır.
Şâfiîlerin dua ederken musibetten sakınmak için ellerini aşağıya çevirmeleri, bazı hadislere dayanmaktadır ki sünnettir. Bu hadislerden birisi şöyledir:
“Nebî (s.a.v.), Allah’tan bir şeyin olmasını istediği zaman ellerinin içini yukarıya açardı. Ancak bir şeyden sakınacağı (korunmak istediği) zaman ise ellerinin içini aşağıya çevirirdi.” [Bkz. Müsned, Ahmed b. Hanbel 4, 56; el-Heysemî, Mecmau’z- Zevâid, 10, 168; er-Rudânî, Cem’u’l-Fevâid, 2, 618; Yûsuf, en-Nebhânî, el-Fethu’l-Kebîr, 2, 357]
Velhasıl; dua ederken bazen ellerinin içini aşağıya çevirenler, Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) bu hadis-i şeriflerine göre amel etmiş oluyorlar.
Duada ellerin şekliyle alakalı geniş bilgi için bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/588-halis-ece.html