Selamun aleykum değerli Hocam;

Sabah namazı için camiye gittiğimizde imam farzını kıldırıyorsa ve bizde sünneti kılarsak farza yetişemeyeceğimize kanaat getirip sünneti kılmayıp imama uyarsak daha sonra sünneti kılamayız.

Peki böyle bir durumda güneş doğduktan sonra sabah namazının sadece sünneti kaza edilir mi?

*******

Ve aleyküm selam.

Bildiğiniz gibi vaktinde kılınamamış olan beş vakit farz namazın kazası farz, vitir namazının kazası ise vâcip olur. Sünnet namazlar, kaide olarak, kazâ edilmez. Bununla birlikte bazı durumlarda, başka bir namazın vakti girmediği sürece kaza edilebilir. Meselâ sabah namazının farzı ile birlikte sünneti de vaktinde kılınmamışsa, o günün öğle namazı vaktinden 30 dk. öncesine kadar farz ile birlikte kaza edilir. Değişik rakkamlar ifade edilmişse de, temkin de dikkate alındığında, takrîbi olarak yarım saat evveline kadar kılınmasında bir mahzur olmaz.

Ancak sabah namazının farzına durulduktan sonraki bütün vakit, o farza tahsis edilmiştir; dolayısiyle farzdan sonra sünnetin kılınması uygun görülmemiştir. Keza, eğer sabah namazının farzı ikame edilmiş fakat sünneti eda edilememişse, sünneti güneş doğup kerahet vakti çıktıktan sonra da kılınmaz, kaza edilmez. Farklı açıklamalar var ise de, bu hususta öne çıkan görüş budur.

Ayrıca başlandıktan sonra her nasılsa tamamlanmadan yarıda kesilen veya bozulan herhangi bir nâfile namazın kazası da gereklidir. Bunu da hatırlatmış olalım.

Go to top