Selamün aleyküm hocam, yazılarınızı takip etmekteyim. Benim sorum; güneş enerjisiyle ısınmış su ile gusül ve abdest almanın hükmü nedir? ''Güneşte ısınmış su ile abdest almak mekruhdur'' diye hatırımda kalmış. İyi çalışmalar hocam vaktiniz hayrola...
*******
Ve aleyküm selam kardeşim;
Bilindiği üzere sıcak memleketlerde demir, bakır, tunç gibi madenî kaplarda direkt olarak güneşle ısıtılan suyla abdest almak ve gusletmek mekruhtur. Ancak alınan abdest ve gusül geçerlidir. Hz. Âişe (r.anha) validemiz bir gün Rasûlullah (s.a.v.) için güneşte su ısıttı. Bunun üzerine Efendimiz (s.a.v.), “Ey Humeyra (Hz. Âişe'nin lakabıdır) öyle yapma. Çünkü o, alaca hastalığına sebebiyet verir” [Dârekutnî, Taharet, 1, 38, Hadis no: 2] buyurdu.
Fukaha bu hususta derler ki; madenî bir kapta sıcak bir memlekette doğrudan güneş ısısiyle su ısıtılırsa, güneşin etkisiyle o kaptan küçükçe parçacıklar kopup suya karışır… Kullanıldığı zaman vücutta mesameleri (gözenekleri/delikcikleri) kapatır ve cilt hava alamaz bir hale gelir. Böylece vücudun her tarafında dolaşan kan kirlenip bozulur ve hastalık meydana gelir. Fakat su; altın, gümüş, ağaç, cam ve topraktan yapılmış çanak ve benzeri kaplarda veya gölet ve havuzda yahut sıcak olmayan bir memlekette doğrudan güneş ısısiyle ısıtılsa bile, onu abdest ve gusülde kullanmakta bir sakınca yoktur. Yine bunun gibi, madenî kaplarda ve sıcak memleketlerde güneşte ısıtılan suyun abdest ve gusül haricinde, çamaşır yıkamak gibi şeylerde kullanılmasında da beis yoktur.
Sorunuzun iskeletini teşkil eden “güneş enerjisiyle ısınmış su ile gusül ve abdest almanın hükmü”ne gelince…
Bildiğiniz gibi, günümüzde kullanılan güneş enerjisiyle çalışan su ısıtma sistemlerinde; suyun ısıtılması direkt olarak güneşle alakalı olmadığından hadiste belirtilen yasağa girmez.
Güneş enerjisi sistemlerindeki suyun ısıtılma sistemleri, kapalı ve sağlık kurumlarının bilgi ve kontrolleri altında yapılmaktadır. İnsan sağlığı açısında herhangi bir tehlike teşkil etme durumu söz konusu olsaydı, Sağlık Bakanlığı'nca bu sistemler yasaklanırdı.
Bu noktada meselenin aslı, suyun güneşte ısıtılmış olması değil, hangi şart ve ortamda güneşte ısıtılmış olması meselesidir.
Aşırı sıcak ülkelerde üstü açık olarak -yukarıda zikredilen- madeni kaplarda ısıtılan su, sağlık açısından zararlı olabileceğinden; içme, abdest alma ve gusül yapmada kullanılması mekruh görülmüştür.
Kapalı ve mikropların karışma ihtimali olmayan güneş enerjisi sistemleri ile ısıtılan suyun ise sağlık açısından sakıncası bulunmadığından; abdest alma, gusül yapma ve temizliklerde kullanılması dinen mekruh değildir ve bunda sağlık açısından da herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. [Bkz. Abdurrahman el-Cezîrī, el-Fıkhu Alâ Mezāhibi'l-Arbaa (Terc.), 1, 101; Şeyhu’l-İslâm Yahya Zekeriyyâ el-Ensârî, Fethu’l-Vehhab, 1, 4; Vehbe ez-Zühaylī, el-Fıkhu'l-İslāmī ve Edilletühü (Terc.), 1, 186]