Es-Selamu Aleykum Hocam..
Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) (Ahir zamanda, sizin en iyiniz çoluk çocuğu olmayandır) Hadis-i şerifi sahih midir?Bu hadis-i şerif, diğer bir hadis olan -Ben ümmetimin çokluğu ile iftihar ederim- hadis-i şerifi ile çelişir mi?

*******

Ve aleyküm selâm.

Sevgili kardeşim;

"Ahir zamanda sizin en iyiniz, çoluk çocuğu olmayandır" mânâsında bir hadis-i şerif vardır. Hadiste geçen “hafîfü'l-hazz” terkibi, ahir zamandan bahseden rivayetlerde geçmektedir. Kıyamet günü hesabı kolay olacak olanlar için kullanılan bir tabirdir. [Bkz. Ahmed b. Hanbel, Müsned, 5, 252; Tirmizî, Sünen, Zühd, 35; İbn Mâce, Sünen, Zühd, 4]

Hadiste geçen "Hafîfü'l-hazz" tabirinin mânâsına gelince...

Bu ifade, mal-mülk, servet ü sâman ve çoluk-çocuk yükü, geçim derdi az olan kimse demektir. [Bkz. İbnü'l- Esîr, en-Nihaye fî Garîbi'l-Hadis] Yani bir bakıma onun, tek Allâh'ı var, başka hiçbir şeyi yok. Onun gönlünde mâsivâ/Allah'tan gayrısı yoktur, kimsesi de yoktur. Bir Allâh'ı (c.c.) var, bir de Rasûlü (s.a.v.) var!..

Bilindiği ve sizin de zikrettiğiniz üzere başka rivayetlerde de, Evleniniz! Çünkü ben diğer ümmetlere karşı sizin çokluğunuzla iftihar ederim” [İbn Mâce, Sünen, Nikâh 1] buyrularak, ümmetin çokluğu övülmüş ve çok çocuklu olmak teşvik edilmiştir. Bu açıdan neslin azalmasına sebep olmak doğru olmaz. Fakat söz konusu hadisle de ahir zamanda çocuk yetiştimenin zorluğunu anlatmak için, o devrin fitnelerine dikkat çekilmiştir.

Diğer taraftan evlenmeyen ya da evlendiğ halde çocukları olmayan aileler, bu ve benzeri hadislere bakarak hesaplarının daha kolay olacağını ümit ederek kendilerini teselli edebilirler.

Ancak çocuklarına gerekli dinî ve dünyevî eğitimi verip iyi yetiştiren aileler de, kuşkusuz bunların karşılığını alacaktır.

O halde her rivayeti kendi mânâ ve mefhumunda değerlendirmek, aralarını telif ederek ona göre hüküm vermek gerekir. Dolayısiyle bu ve benzeri hadisler arasında asla tenakuz / çelişki düşünülemez. Her Müslüman durumuna ve konumuna göre iki taraftan birini (hadislerden birinin hükmünü) tercih edebilir. Niyetine göre de elbette ki mükâfatını alır. 

 

Go to top