es-Selamu Aleykum Hocam..

Hocam mesele-i mühimme de “Allah ıslah etsin” ile alakalı olarak şu şekilde bir açıklama var:

Halk arasında çok yaygın olan”Allah ıslah etsin” ifadesinin çok sakıncalı olduğunu,zira Hz Allah ıslah etmeyi murat ederse azapla ıslah edeceğini, bunun yerine “Allah hidayet nasip etsin.” demenin uygun olacağını biliyor muydunuz?

diye geçmektedir..Bununla beraber hayırlı dua etme mahiyetinde ıslah etme ile alakalı olarak hadislerde mevcuttur diye bilmekteyiz..

Bu bağlamda dua ve beddua ederken “ıslah” kelimesi mana olarak değişiklik gösterir mi?

 

*******

Ve aleyküm selam.

Daha önce bu hususta sorulan bir soruya verdiğimiz cevapta şunları söylemişiz:

"Hatırlayacağınız üzere 'ıslah', deyim yerindeyse 'sopa'yla olur... İmtihan gerektirir. İmtihansa birtakım kaza ve belaları beraberinde getirir. Bizlerse zayıf kullarız, imtihana tahammül edebilecek güçte değiliz. O tür imtihanlara ancak Allah dostları sabredebilir.

'Hidayet'i ise Rabbimiz (c.c.) , lûtfundan-kereminden meccanen/karşılıksız olarak verir. Bu sebeple daima kendimize uygun olanı yani 'hidâyeti'i istemeliyiz. 'Sabır' istemek yerine 'âfiyet'i istemek gibi...”

Yani terbiyesi, 'ıslâh'ı gerektiren  (öyle olduğuna inandığımız birileri) için ıslah istemekte tabii ki şer’an / dinen bir mahzur olmaz. Fakat sopaya-cezaya-belaya-imtihana ihtiyacı olmayan ve de buna tahammül edemeyeceğini düşündüklerimiz için de, uygun olan 'hidâyet'lerini istenmektir.

Hâsılı; meseleye takva penceresinden baktığımızda görürüz ki;

En güzel, en münasip, en isabetli olan, her hâlükârda duadan şaşmamak, bedduadan da uzak durmak gerekir. Dua ederken de yine hidayet istemeyi şiar edinmeliyiz. Zira bizler, rahmet ve re’fet Peygamberinin (s.a.v.) ümmeti, o peygamberin varisinin evlatlarıyız. Bu noktadaki amelimiz de onların tatbikatına mutabık olmalıdır. 

 

 

Go to top