Sa hocam hayırlı günler çocuklara isim koyma hususunda ismin kuranı kerim de geçiyor olması ile ilgili bir ayet varmı yada hadisi şerif

Ahirette herkesin ismi ile çağırılacağı ve isminin anlamı düzgün olmayanın ortada kalacağı söylenir bunun için ne söylersiniz.şimdiden teşekkür ederim Allaha emanet olun. Gülderen Turan Şahin - Facebook

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

1- Çocuklara verilecek isimlerin, mutlaka Kur’an-ı Kerim’de geçmesi gibi bir şart yoktur. İsimlerde aslolan, manasının güzelliğidir. Ayrıca Kur’an-ı Hakîm’de geçen her isim makbuldür diye bir kaide de yoktur. Nitekim Firavun ismi de, İblis ismi de, İrem ismi de geçer Kur’an’da… Kur’an’da geçiyor diye bu müptezel, bu mel’ûn-mercûm isimleri verebilir miyiz çocuklarımıza?!

Bu işte zirve; çocuğu Allah Teâla’nın sevdiği, Rasûlü’nün (s.a.v.) tavsiye buyurduğu isimlerle isimlendirmektir. Onların da neler olduğunu herhalde uzun uzadıya sayıp dökmeğe gerek yoktur. Mesela Peygamber Efendimiz (s.a.v.) çocuklara Abdullah ve Abdurrahman isimlerinin konulmasını tavsiye ederdi. Abdullah İbn Ömer’den (r.anhuma) rivayet edildiğine göre Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır:

Allah’a en sevimli gelen isimler Abdullah ve Abdurrahman’dır.” [Müslim, Sahih, Âdâb, 2, (2132); Ebu Dâvud, Sünen, Edeb 69; Tirmizî, Sünen, Edeb 64]

Çocuğa Allah Teâla’nın isimlerinden verilirken güzel olan, “Abd” yani “kul” ön eki kullanmaktır. Mesela; Abdullah, Abdurrahman, Abdulbaki, Abdulaziz, Abdussamed, Abdulkadir, Abdülkerim, Abdülhalim gibi… Bu isimlerdeki Rahman, Baki, Aziz, Samed… Allah’ın (c.c.) isimleridir. Bunlar, “abd” ekini aldığı zaman “Rahman olan Allah’ın kulu”, Azîz olan Allah’ın kulu” manalarına gelir. Ayrıca başta Âlemlere Rahmet Efendimiz olmak üzere diğer peygamberlerin isimlerini, ulemânın-sulehânın adlarını vermek de tabii ki güzel olandır. Fakat Rasûl-i Ekrem’in (s.a.v.) Muhammed ismini aynen değil de, ecdadımızın yaptığı gibi hürmet ve saygıda kusur etmemek için, Mehmed olarak vermek münasip ve muvafık olur. Yazılış itibariyle zaten aynı harflerden oluşmaktadır. Dolayısiyle müfredâtı da değişmez.

Kız isimleri olarak da mesela;  Hatice, Emine, Asiye, Meryem, Âişe (Ayşe), Humeyra, Fatıma, Betûl, Zeyneb, Cemile, Zehra, Şeyma, Selma…gibi isimler güzel isimlerdir. Gerek erkekler, gerekse kızlar için, illâ bir değişiklik-farklılık adına eksantrik adlar aramanın anlamı da lüzumu da yoktur. Hatta zaman zaman bazılarının bu noktada sıkıntılı ve hoş olmayan hallere girdiklerini, anlamsız ya da kötü manalara gelen isimler verdiklerini görüyor ve üzülüyoruz.

Bu mevzuda ismin  hangi dilden olduğu / olması gerektiği gibi bir şart da yoktur. Kişinin, kendi dili ve kültürü çerçevesinde güzel bir isim vermesi de yasaklanmış değildir. Yeter ki manası güzel olsun, kişinin yaşadığı toplumun dinî inanç ve millî kültürüne / irfanına yabancı olmasın… Yanlış anlaşılmalara meydan verecek türden bulunmasın. Ama unutmamak lazım; her hususta olduğu gibi bu meselede de “iyi”, “daha iyi”, “en iyi” gibi derecelendirmeler elbette ki vardır. Nitekim yukarıda, Allah Teâla’ya en sevimli isimleri ve benzer adları anlatmaya çalıştık.

D i k k a t:  

Bu mevzuda daha detaylı bilgi için Site’nin arama penceresine Çocuk İsimleri yazıp enter’e basınız. Karşınıza bu hususlarda sorulmuş pek çok soru ve cevap çıkacaktır. Lütfen onları da sabırla gözden geçiriniz. Umarım faydadan hâli olmayacaktır.

2- Evet, Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) çocuğa güzel isim koymanın ehemmiyetini şöyle açıklamışlardır: “Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyleyse isimlerinizi güzel yapın.” [Ebu Dâvud, Sünen, Edeb, 69]

Görüldüğü üzere hadis-i şerifte, isminin anlamı düzgün olmayanın ortada kalacağı gibi bir ifade yok. Bizim halkımızın anlayış ve irfânı farklıdır; bazı hususlarda mübalağaya kaçabilir. Belki bu söz de, yüce dinimiz İslâm’ın isim mevzuundaki hassasiyetine dikkat çekmek, Müslümanları bu noktada uyarmak için nasihat babında söylenmiş bir kelâmdır.

Kıyamet günü bu “çağırma” işini, Allah Teâla’nın vazifelendirdiği bir melek yine O’nun izniyle yapacaktır. Hiç kimse kıyamet günü Hâliq-ı Zû’l-Celâl ve’l-Kemâl hazretlerinin hoşlanmayacağı bir isimle O’nun huzuruna çıkmak istemez. Öyleyse kötü olan isimlerin çocuklara verilmemesi gerekir. Verilmiş olanların da iyileriyle değiştirilmesi icap eder.

Detaylı bilgi için ayrıca bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2837-kerim-ve-kerem-gibi-isimler-konabilir-mi-2.html

Go to top