Selamun aleyküm değerli hocam. Kızılaya kan bağışı yapmak hacamat yerine geçer mi? Emre Karkar - Gmail

*******

Ve aleyküm selam.

Bilindiği gibi hacamat, deriden ufak ensizyonlardan vakum (kupa-pompa) yolu ile kan alınmasıdır. Genellikle iki omuz arasından, sırttan, başın arka tarafından yahut vücudun herhangi bir yerinden bardak veya boynuzla alınır. Argoda ‘hafif yaralama’ anlamında da kullanılmaktadır. [https://tr.wikipedia.org/wiki/Hacamat]

Vücuttaki fazla kan kalp ve beyin sektelerine, sinirsel rahatsızlıklara, allerji gibi birçok hastalığa sebep olmaktadır. Hacamatla, işte bu fazla kan ve deri altındaki kirli kanlar dışarı çıkartılır.

Deri altındaki kılcal damarlarda kan dolaşımı normal dolaşıma nazaran daha yavaş yürüdüğünden yıllarca bu kanlarda temizlenmeme oranı artar. Bu sebepten dolayı vücutta çeşitli rahatsızlıklar (baş ağrısı, bel ağrısı, diz ağrısı, uyuşukluk, tembellik, ağırlık, vs.) baş gösterir. Hacamat ile deri altındaki bu rahatsızlıklara sebep olan kan dışarı çıkartılarak kanın rahatça dolaşması sağlanmış olur. Damardan kan vermede, hatta hacamatın bir türü sayılan damarlardan kanı doğrudan akıtmak suretiyle uygulanan fasd yöntemiyle de bu faydalar sağlanamaz.

Hacamat yapmak için deri vakumlanıp çizildiği anda beyin tarafından tabii morfin olan endorbhins salgılaması başlar, kan dolaşımı hızlanır ve vücuttaki mukavemet güçleri harekete geçer, vücuttaki zararlı kollestrol (LDL) oranı düşmeye başlar ve faydalı kollestrol (HDL) artmaya başlar.

Ayrıca vücuttaki tabii kortizonun çoğaldığı Mısırlı Dr. Macide Amir tarafından klinik çalışmalar ve analizler neticesinde isbatlanmıştır. [http://misvakvehacamat.com/kan-aldirmak-hacamat-yerine-gecer-mi/]

S o n u ç

Bu faydalar, kan damardan alındığında, yani söz konusu kan verme işleminde yeterince sağlanamaz.

Evet, kan vermek de bedene faydalıdır, ayrıca hayırlı bir iştir; ama iki uygulama arasında farklar vardır. Biri öbürünün yerini tutmaz, diyelim ve meselenin daha ileri safhalarını alanın otoritelerine bırakıp haddimizi tecavüz etmeyelim, çizmeyi aşmayalım.

Hacamat yoluyla alınan kan bir işe yaramaz. Nitekim Abdullah bin Zübeyr’den (r.a.) rivâyet olunduğu bildirilen bir hadis mealen şöyledir:

“Bir defasında Rasûlullah (s.a.v.) kan aldırıp alınan kanı bana verdi ve; ‘Haydi bu kanı alıp götür! İnsan, köpek ve yırtıcı hayvan yalamaması için toprağa göm!’ buyurdu.” Bundan da anlaşılıyor ki, söz konusu kan, fayda bir yana bilakis zararlıdır.

Mevzu ile ilgili olarak ayrıca aşağıdaki linklere de bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1414-hacamat-sunneti-ile-alakali-bazi-hususlar.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2863-kadinlar-erkek-haccama-kan-aldirabilir-mi.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3278-hacamat-orucu-bozar-mi.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3160-hanefi-ve-malikilerce-necasetten-sayilmayan-bazi-seyler.html

Go to top