Selmün aleyküm hocam, büyüklerimiz 'nur'lu isimleri uygun bulmamışlar. Değiştirmek isteyen buluğ çağını geçmiş bir kişinin yerine getirmesi gereken kaideler, kurallar var mıdır, yoksa artık şu olsun demekle değişmiş olur mu? Ahirette çağırılacağımız isim neye göre olur? Nüfus cüzdanımızdaki ve ya etrafımızdaki insanların kullandığı isim önemli midir? Allah(cc) razı olsun hocam.

 

*******

Ve aleyküm selam…

İsim değiştirmenin sabîlik-büluğ çağı… falan diye bir sınırı olmaz. Kaidesi/kuralı da, resmen mahkemeye müracaat edip değişikliği yaptırmaktır. Tabii ondan sonrası da çevrene bunu ilan edip yeni isminle anılmanı, çağrılmanı temin etmektir.

Ahirette çağrılacağımız isim; yaygın ve kullanılan ismimiz olacağı için bunlar gereklidir. Eğer nüfus kütüğümüzden değiştirmeden, yani resmi yollara girmeye gerek kalmadan bunu elde edebiliyorsak tabii ki olabilir. Ama en güzeli, uygulamaya en müsait olanı, hem resmi hem de gayriresmi olarak bunu yapmamızdır. İkide bir, ‘efendim ben bu isimle anılıyorum ama, asıl ismim şu’, veya ‘evet nüfusumdaki ismim o ama, çevremdeki bilinen ve anılan ismim bu’ gibi açıklamalar yapmaktan da kurtulmuş oluruz. Öyle değil mi?

Go to top