Bir kişi 200 km ötedeki kendiine ait yazlığına 3 günlüğüne gittiğinde seferî midir, mukim mi? (İsmi mahfuz bir okuyucu)
*******
Evet, seferîdir.
Vatan-ı aslî değişmedikçe kişi, onun dışında kendi mülkü de olsa 15 günden az kalacağı her yerde seferîdir, hüküm değişmez.
Kişinin aslî vatanı ise, sürekli ikamete niyet ettiği, ailesiyle, çoluk çocuğuyla birlikte kalıp yaşamaya karar verdiği yerdir. Yoksa doğup büyüdüğü, malının mülkünün olduğu yer dahi -şayet orada ikamet etmiyor yaşamıyorsa ve daha sonra da oraya dönüp ikamete niyeti yoksa- aslî vatanı olmaz. Binaenaleyh buralarda 15 günden az süreli kalışlarda sefer hükümlerine uyup namazlarını kısaltarak kılması gerekir.
Vatan-ı aslîyi de ancak bir başka vatan-ı aslî değiştirebilir. Mesela işinin-gücünün olduğu, oturduğu yerde sürekli ikamete niyet etmez, doğup büyüdüğü yere dönmeye niyetli ise, orası vatan-ı aslîsi olarak devam eder. O sebeple memleketine gittiğinde kaç gün kalırsa kalsın, namazlarını mukim olarak tam kılar. Fakat dönmeye niyetli değil, bulunduğu yeri ikamet mahalli olarak kabul etmişse, o takdirde doğup büyüdüğü yer vatan-ı aslîsi olmaktan çıkar; dolayısiyle o zaman, memleketine gidip kaldığı 15 günden az sürelerde namazlarını seferî olarak kılar.