Selamün Aleyküm hocam. Kefir ve Kımız içmek caiz midir? Bildiğim kadarıyla bu ürünler fermantasyon yoluyla elde ediliyor ve içlerinde %1 civarında alkol barındırıyor. Ama buna rağmen helal olduğu görüşü hakim. ali
*******
Ve aleyküm selam kardeşim;
Kefir de kımız da içilebilir, caizdir. Ancak sarhoşluk verecek dereceye gelinceye kadar bekletilmemelidir. O takdirde haram olacağında şüphe yoktur. Yani bunların sarhoşluk verecek dereceye dönüştürülmeden içilmesinde mahzur olmaz. Ama uzun zaman bekletilip de içeni sarhoş edecek duruma getirilirse, işte bundan sonra haramlık söz konusu olur. Bu da rengiyle, kokusuyla, tadıyla da anlaşılabilir. Böyle bir değişim işareti yoksa, içeni sarhoş ettiği de görülmüyorsa, bunlara “haram” deme sebebi ve gerekçesi de yok demektir.
Dilerseniz meseleyi biraz daha açalım, etraflıca ele alalım…
Kefir ve kımız, sizin de belirttiğiniz gibi, fermente yani mayalanmış-ekşitilmiş birer süt ürünüdür. Her fermente edilen üründe olduğu gibi kefirde de kımızda da mayalanma esnasında alkol oluşmaktadır.
Mesela kefirin çeşitleri mayalama sürelerine bağlı olarak tatlı kefir, orta sert kefir, sert kefir, çok sert kefir diye adlandırılmaktadır. Bu süreler; 12, 24, 48, 60-72 saat olabilmektedir. Bu sürelerde oluşan alkol miktarı, geçen zamanla doğru orantılı olarak azdan çoğa doğru artmaktadır.
Tatlı kefirde on binde bir ile binde bir civarında oluşan alkol, mayalama süresi uzadıkça artmaktadır. Bilhassa sert kefir ve çok sert kefirde bu nisbet yüzde ikiye, üçe çıkmaktadır. Bir sene gibi bir süre bekletilen kefirde bu oran yüzde 4 seviyesine yükselmektedir. Türkiye’de tatlı kefir üretilmektedir.
Sirke, şıra, turşu, boza, ekmek ve diğer mayalı unlu mamullerde de fermantasyondan dolayı tabiî olarak alkol oluşmaktadır. Ekmekte sıcaklıkla özellikle kabuk kısmındaki alkol uçmakta ancak içinde önemli bir miktar kalmaktadır. Bu ürünlerdeki oran yüzde 2-3 gibidir. Aynı zamanda portakal, limon, nane v.b. doğal ürünlerde yüzde 2-3 oranında alkol vardır. Ancak bunların hiçbiri insanı sarhoş etmez.
Buna göre ülkemizde üretilen tatlı kefirin içinde oluşan alkol da sarhoş etmeyeceğinden üretilmesinde, satılmasında ve içilmesinde herhangi bir mahzur yoktur.
Hemen her Müslümanın bildiği üzere Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’inde şöyle buyurmuştur:
“Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar (putlar) ve fal okları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumarla sizin aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz değil mi?” [Maide suresi, 90-91]
Ayet-i kerimede geçen “hamr” kelimesi, kişinin aklını örten her şey için kullanılır. Yenildiğinde, içildiğinde, kullanıldığında kişinin beynini uyuşturarak aklını örten yani sarhoş eden her şey hamr sınıfına dahildir.
Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) de, kişiye sarhoşluk veren her şeyin hamr olduğunu ve her hamrın da haram olduğunu bildirmiştir. [Müslim, Sahih, Eşribe, 73; Ebu Davud, Sünen, Eşribe, 5; Tirmizi, Sünen, Eşribe, 1]
Binaenaleyh kefir de kımız da eğer içildiğinde kişiyi sarhoş edecek dereceye gelmişse, başta da belirttiğimiz gibi, bunlar da hamr kategorisine girmiş olur ve içilmeleri haramdır.
Ayrıca ayet-i celilede, “Bunlardan kaçının / uzak durun” emri bulunduğu için, sarhoş edici şeylerin içilmesi gibi, alım-satımı da caiz olmaz. Çünkü uzak durmak, ancak araya mesafe koymakla mümkün olur. Bundan dolayı Fahr-i Kâinat Efendimizin (s.a.v.) hamr ile ilgili olarak on kişiye lânet ettiği rivayet edilmiştir:
“Sıkana, sıktırana, içene, taşıyana, taşıtana, sunana, satana, parasını yiyene, satın alana ve satın aldırana.” [Tirmizî, Sünen, Büyû, 59; Ebû Dâvûd, Sünen, Eşribe, 2]
Ayrıca bkz. http://halisece.com/sorulara-cevaplar/726-kefir-helal-midir.html